videoprilog Muhameda Čabrića (Federacija danas)

Brezici kod Dervente dobili vodovod – izgradili ga mještani, Grad se odrekao takse

Tri decenije nakon što su protjerani sa svojih imanja, hrvatski povratnici u naselje Brezici kod Dervente nastoje doprinijeti razvoju ove lokalne zajednice. Jedan od najvažnijih faktora je pitka voda, pa su odlučili svojim sredstvima izgraditi vodovod vrijedan 120 hiljada maraka. Grad Derventa je pomogao oslobađanjem od plaćanja priključnih taksi.

Porušeno selo već je 30 godina bez osnovne infrastrukture, prije svega pitke vode. Malobrojni povratnici su, sa skromnim sredstvima, odlučili krenuti u izgradnju vodovda - i na kraju uspjeli.

Neko je dao manje, neko više, nekima smo dali džaba priključak“, govori Ante Brekalo, član Udruge povratnika Brezici kod Dervente u osnivanju.

Slaviša Đuraš, predstavnik izvođača radova, ističe kako bi taksa iznosila 1.500 maraka.

„U fazi smo rješavanje nečeg ovako sličnog za naše mještane Kostreša, Barice i u Donjem Višnjiku. Tako da će gotovo čitavo područje grada biti obuhvaćeno pitkom vodom“, izjavio je zamjenik gradonačelnika Dervente Siniša Jeftić (SNSD).

U naselju je do 1991. godine živjelo 620 stanovnika.

„Onih koji povremeno dolaze ima stotinjak. Onih koji stalno žive - desetak. Nema ih više“, kaže Stipe Čičak, Udruge povratnika Brezici kod Dervente u osnivanju.

Uz vodovod, mnogo još treba učiniti da bi se stanovnici naselja, a posebno mlađi, odlučili na povratak. Ohrabruje da lokalne zajednice, na ovom planu, čine koliko mogu.

federalna.ba

Brezici Derventa vodovod