Brčko: Pokretni mamograf još uvijek nije u funkciji

Brčko: Pokretni mamograf još uvijek nije u funkciji

Zbog proceduralnih razloga na koje institucije Brčko distrikta ne mogu utjecati, pokretni mamograf koji je nabavljen krajem prošle godine i plaćen 600 hiljada KM, nije još uvjek pušten u rad.

Iz Pododjeljenja za javno zdravstvo Brčko distrikta kažu da  intenzivno rade na obezbjeđivanju svih neophodnih dozvola i saglasnosti od državnih i entitetskih agencija kako bi se pokretni mamograf mogao koristitit.

- Državna agencija za zračenje bi uskoro trebala da izda dozvolu i licencu za rad ovog mamografa, a potom će Institut za javno zdravstvo Republike Srpske izvršiti mjerenje nivoa zračenja kako ne bismo tokom mamografije ugrozili zdravlje pacijentica. Iako smo sve ove zahtjeve poslali na vrijeme, administrativne procedure jednostavno traju i više nego što bismo mi željeli -  istakla je šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo prim. dr. Anđa Nikolić, dodavši da čim ovi preduslovi budu ispunjeni, bit će izvršen obilazak mjesnih zajednica na području Brčko distrikta sa pokretnim mamografom i izvršena snimanja pacijentica, osobito onih u ruralnim područjima i preko 40 godina starosti.

Mamograf je visoke rezolucije  može da obezbijedi oko 50 pregleda dnevno.

federalna.ba/Fena

Brčko Brčko distrikt BiH mamograf
šah Šahovski savez Federacije Bosne i Hercegovine Brčko distrikt BiH seminar
0 16.04.2024 10:41
Brčko poljoprivreda podsticaji poticaji poljoprivreda
0 11.04.2024 19:12
Brčko distrikt BiH Brčko
0 07.04.2024 21:43