videoprilog Adisa Mujdanovića (Dnevnik 2)

Brčko: Mnogi građani nezadovoljni radom vjerskih zajednica

U Brčko distriktu BiH se proteklih mjeseci vodi javna diskusija o radu vjerskih zajednica, koje se u veoma značajnoj mjeri finansiraju javnim sredstvima. Krenulo je od problema sa nedostatkom ukopnih mjesta, koja su građani primorani kupovati po skupim cijenama, kao i ostale usluge koje pružaju vjerske zajednice.

Na nedavnoj sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH usvojene su specijalne pogodbe kojima je zemljište višemilionske vrijednosti za mezarje i groblje vjerskim zajednicama dato po cijeni od samo 1 KM. Opozicija je predložila da cijena ukopnog mjesta za građane na mezarju i groblju treba isto iznositi, aludirajući na činjenicu da trenutno vjerske zajednice mjesto za ukop prodaju po mnogo većim cijenama.

„Vjerujem, ako ovaj prijedlog bude usvojen, da će itekako olakšati cijeli taj iznos svim građanima iz sve tri religije. Vjerujem da ima prostora da se popravi to stanje. Možda je zanimljiv podatak da jedino u Brčko distriktu BiH vjerske zajednice upravljaju mezarjima i grobljima, dok u Federaciji i RS-u imate javna preduzeća, gradska groblja gdje upravljaju te institucije, a ne vjerske zajednice“, kaže SBB-ova zastupnica Ina Pamukčić-Karagić.

Ovaj problem otvorio je priču o finansiranju vjerskih zajednica kojima je od uspostavljanja Distrikta 2000. godine pripalo nekoliko desetina miliona maraka za rad i izgradnju brojnih objekata. Sve to bez kontrole utroška sredstava, kao što je slučaj sa ostalim nevladinim organizacijama. Tako smo došli u situaciju da su danas mnogi građani nezadovoljni njihovim radom, prije svega cijenama usluga koje pružaju.

„Vjerske zajednice više nisu vjerske zajednice, sad su više kao firme. Mi njima plaćamo doprinose. Dajemo im zemljište džaba, a oni to naplaćuju“, tvrdi nezavisni zastupnik Abdulah Iljazović.

Postoji niz primjera gdje se vjerski osjećaji građana iskorištavaju radi ostvarivanja ekonomskog profita organizacije i pojedinaca. Iako se čini da to u praksi nije, po Ustavu je BiH sekularna država. Mnogo toga se dopušta vjerskim zajednicama, a njihovi predstavnici se nameću kao "autoriteti u koje se ne smije dirati". Ipak, napokon su i iz brčanske vlasti odgovorili na probleme građana sa uslugama vjerskih zajednica.

„Moraju i oni prihvatiti generalno problem sa kojim se suočavaju i građani. To je zaista preskupo. Ovo je prvi korak u sređivanju onoga stanja, odnosno trenutno da obezbijedimo problem, pogotovo Islamska zajednica i Srpska pravoslavna crkva. Njihovi vjernici imaju problem sa nedostatkom zemljišta za ukop“, ističe predsjednik Skupštine Distrikta Siniša Milić (SNSD).

Od vjerskih zajednica, koje se inače ne upuštaju u javne polemike, prvi je reagovao Medžlis Islamske zajednica Brčko, nakon brojnih kritika na društvenim mrežama i u pojedinim medijima. Između ostalog, priznaju da su pojedini kritički tonovi opravdani, te da ni oni nisu nepogrešivi. Sve u svemu, ovo se čini kao poprilično neuređena oblast koju je nužno popravljati uz učešće svih relevantnih faktora.

federalna.ba

Brčko Distrikt Brčko Brčko distrikt BiH
Brčko mišićna distrofija Udruženje distrofičara Brčko
0 24.03.2023 16:39
Brčko distrikt BiH štrajk
0 19.03.2023 18:20
Brčko distrikt BiH Radnici u pravosudnim institucijam štrajk upozorenja
0 14.03.2023 17:13
Brčko Distrikt Brčko Brčko distrikt BiH Federalni radio
0 11.03.2023 18:36