Brazilske vlasti evakuirale izgladnjele ljude iz plemena Yanomami
(Izvor: Reuters)

Brazilske vlasti evakuirale izgladnjele ljude iz plemena Yanomami

Brazilske vlasti su helikopterom prebacile šesnaest izgladnjelih pripadnika plemena Yanomami na hitno liječenje. Radi se o domorodačkom stanovništvu koje živi u rezervatu u državi Roraima. Predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva optužio je svog prethodnika Jaira Bolsonara da je počinio genocid nad ovim plemenom, javlja BBC. 

Brazilska vlada je proglasila hitnu medicinsku situaciju nakon što su stotine Yanomami djece umrle od pothranjenosti.

Smrtni slučajevi povezani su sa zagađenjem vode koje su uzrokovali rudarenje i sječa drva.

Procjenjuje se da se na Yanomamiju, brazilskom autohtonom području bogatom zlatom, dijamantima i mineralima, nalazi 20.000 ilegalnih rudara.

Preko vikenda je predsjednik Lula posjetio Roraimu i rekao da ga je šokiralo ono što je vidio, navodi BBC.

- Ono što sam vidio u Roraimi je genocid: zločin s predumišljajem protiv naroda Yanomami, koji je počinila vlada. Došao sam ovamo kako bih svima poručio da ćemo naše domorodačko stanovništvo tretirati kao ljudska bića - rekao je Lula. 

Procjenjuje se da u rezervatu Yanomami živi oko 28.000 domorodačkih stanovnika. Bave se lovom i poljoprivredom te žive u malim, raštrkanim, selima.

Bolsonaro je, tokom svoje četiri godine na vlasti često kritizirao veličinu autohtonih rezervata i obećao da će neke od njih otvoriti za masovnu poljoprivredu i rudarstvo.

Nova vlada navodi da je u posljednjih nekoliko godina više od 500 domorodačke djece umrlo zbog vode zagađene živom, što je direktno povezano s ilegalnim iskopavanjem zlata.

Dodaje se kako će na tom području otvoriti terensku bolnicu te poslati zalihe i zdravstvene radnike. 

- Moramo smatrati prethodnu vladu odgovornom za ovu situaciju. Pronašli smo odrasle ljude koji imaju kilažu poput djece te djecu koja su samo kost i koža - rekla je Sonia Guajajara, ministrica za domorodačke narode.

Ministar unutrašnjih poslova Flavio Dino također je optužio prethodnu vladu za situaciju s autohtonom zajednicom i obećao istragu.

federalna.ba/Fena

Brazil Yanomami izgladnjeli pripadnici
Enmanuel Macron Brazil Luzio Inacio da Silva
0 27.03.2024 08:22
Brazil poplave klizišta stradali
0 26.03.2024 08:25
Brazil obilne kiše
0 25.03.2024 11:25
Brazil temperature rekordi more
0 20.03.2024 09:24
Elmedin Konaković Ministarstvo vanjskih poslova BiH Maria Clara Duclos Carisio Brazil
0 18.03.2024 17:09
Jair Bolsonaro skup Brazil
0 26.02.2024 08:38