Brazilska policija pretresla Bolsonarov dom u okviru istrage lažnih podataka o vakcinaciji
(Izvor: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)

Brazilska policija pretresla Bolsonarov dom u okviru istrage lažnih podataka o vakcinaciji

Brazilska policija je danas pretresla dom bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara u Braziliji i uhapsila dva njegova saradnika, u okviru istrage falsifikovanja podataka o vakcinaciji protiv korona virusa, izjavili su upućeni izvori.

Istraga bi mogla da odgovori na pitanja o tome kako je Bolsonaro, istaknuti protivnik vakcinacije koji je često izražavao sumnju u njenu efikasnost, registrovan kao vakcinisan u zdravstvenim kartonima koji su u februaru postali dostupni javnosti, navodi agencija Reuters.

Riječ je o jednoj od više istraga koje se vode protiv bivšeg desničarskog predsjednika Brazila. Bolsonaro, koji negira sve optužbe, pod istragom je i za vršenje pritisaka na birače, ugrožavanje legitimiteta brazilskih izbora i pronevjeru poklona iz inostranstva.

Federalna policija je danas navela da su njeni pripadnici izvršili 16 pretresa i uhapsili šest osoba u Braziliji i Rio de Žaneiru, ne navodeći njihova imena.

Upućeni izvori su rekli da su u operaciji uhapšeni Mauro Cid i Max Guilherme, Bolsonarovi saradnici dok je bio predsjednik, koji su ostali njegovi pomoćnici i pošto mu je istekao mandat na kraju prošle godine.

Policija je saopštila da istražuje "lažne podatke" unijete u zdravstveni sistem između novembra 2021. i decembra 2022. godine, kada je Bolsonaro bio predsjednik.

Na osnovu te manipulacije podacima, bilo je moguće izdavanje potvrda o vakcinaciji koje su korištene za zaobilaženje ograničenja nametnutih zbog korona virusa u Brazilu i SAD-u, navela je policija.

Policija navodi i da istraga ukazuje na "ideološke razloge" za zaobilaženje propisa o vakcinaciji sa ciljem "održavanja diskursa napada na vakcinaciju protiv korona virusa".

federalna.ba/Beta

Jair Bolsonaro Brazil
Brazil pad aviona
0 17.09.2023 08:51
Brazil tropska oluja
0 14.09.2023 09:20
ciklon Brazil poginuli
0 06.09.2023 08:29
Brazil saobraćajna nesreća lančana poginuli
0 04.09.2023 08:26
Jair Bolsonaro
0 31.08.2023 22:44