Bratić: Reakcija vlasti RS-a dodatni motiv bh. dijaspori da glasa na općim izborima

Bratić: Reakcija vlasti RS-a dodatni motiv bh. dijaspori da glasa na općim izborima

Reakcije predstavnika vlasti entiteta RS na poziv predsjednika Bakira Izetbegovića upućen bh. dijaspori da iskoriste svoje pravo, te da se registruju i glasaju na narednim Općim izborima, sigurno će biti dodatni motiv našim građanima u iseljeništvu da to pravo i iskoriste - istakao je poslanik u Narodnoj skupštini RS (NSRS) i član Predsjedništva SDA Senad Bratić. 

Smatra da optužbe iz SNSD-a da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović tim pozivom „potvrdio uzurpatorske težnje Bošnjaka“, potvrđuje da vlast entiteta RS vrši aparthejd i da Bošnjake i sve ostale nesrbe tretiraju kao građane koji nemaju i ne trebaju uživati bilo kakva prava.

- Nakon genocida, masovnih ubistava i zlostavljanja, te sistematskog etničkog čišćenja sa prostora entiteta RS, vlast predvođena Miloradom Dodikom bi Bošnjake spriječila i da glasaju.

Upravo takav odnos će sigurno biti najveći poticaj našoj dijaspori da se u narednom periodu pravovremeno registruju i da iskoriste svoje biračko pravo, te da na taj način ne dozvole realizaciju ratnih ciljeva političkim sredstvima i da svojim glasovima u jednom danu u potpunosti promijene stanje u BiH - istakao je Bratić. 

Takođe je istakao da "bošnjačka dijaspora u svojoj domovini nije i ne može biti 'uzurpator', ali će sasvim sigurno biti presudna politička snaga koja će zaustaviti diskriminaciju prema Bošnjacima i uskraćivanje osnovnih ljudskih prava od aktuelne političke pozicije u entitetu RS-a".

federalna.ba/Fena

Senad Bratić
Nataša Kulašinac Miro Lazović Dobrica Kucalović Senad Bratić Odgovorite ljudima
0 22.09.2021 22:28
Senad Bratić Dan nezavisnosti BiH Dan neovisnosti BiH
0 01.03.2021 16:52