videoprilog Hasana Gabele (Dnevnik 2)

BPK: Kap koja je prelila čašu jeste formiranje preduzeća 18. septembar

SDP definitivno više nije dio skupštinske većine u BPK-u. Odluka je ovo kantonalnog odbora ove stranke koja je, kako je navedeno u odluci, rezultat lošeg rada koalicije sedam stranaka u Skupštini. Između ostaloga, u SDP-u tvrde kako je to koalicija interesno povezanih pojedinaca, a ne stranaka. Istovremeno, Kantonalni odbor SDP-a pokrenuo je disciplinski postupak protiv dva zastupnika te partije koji se, kako je navedeno, nisu pojavljivali na sastancima niti su radili u skladu sa ciljevima stranke.

BPK vode politički pripravnici koji su skloni nepotizmu i svemu onome što je u interesu pojedinaca. Ovo su, između ostalih, razlozi koji su navedeni u odluci o istupanju SDP-a iz skupštinske većine u BPK-u. Kap koja je prelila čašu jeste formiranje preduzeća 18. septembar, koje bi, u suštini, radilo sve ono što treba da radi lokalno komunalno preduzeće koje već postoji.

„Rekao sam da postoji naš 6. mart, koji sve može raditi i vi sad u jeku rješavanja vodsnabdijevanja i deponije smeća - formirate kantonalno preduzeće“, kazao je Ernest Imamović, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a.

Također, navodi se i koncesija na oko 800 hektara zemlje za izgradnju solarnih panela, koja je, kako tvrdi Imamović, dodijeljena bez provedene procedure. Dio priče o istupanju iz koalicije jesu i dva zastupnika ove stranke, protiv koji je pokrenut disciplinski postupak. Razlog je nepojavljivanje na stranačkim sastancima, kao i nedovoljna koordinacija sa strankom u donošenju skupštinskih odluka.

„Ukoliko istupe iz ove većine, sastavni su dio ove vlasti. Ukoliko ne istupe, želimo im svu sreću“, poručio je Imamović.

Riječ je o zastupnicima Amiru Sijerčiću i Edinu Mujkoviću, koji nisu htjeli davati izjave, ali su upriličili pres-konferenciju sa koje su poslali saopćenje za javnost. Kažu - nismo bili na sastancima SDP-a jer ih nije ni bilo. Navode da je preduzeće 18. septembar formirano nakon što je Vlada BPK-a otkupila gradsku pijacu, čime je osiguran njen rad. Optužuju Imamovića da je dogovorio podršku opozicionih stranaka za  lokalne izbore u utrci za gradonačelnika, nazivajući to čistom političkom trgovinom. Pozvali su centralu SDP-a da sve odluke Kantonalnog odbora stavi van snage.

federalna.ba

Goražde BPK Goražde SDP BiH SDP Skupština BPK Goražde Skupština BPK