Bottas ponovo izrazio zabrinutost zbog zabrane političkih poruka za vozače
(Izvor: Ilustracija)

Bottas ponovo izrazio zabrinutost zbog zabrane političkih poruka za vozače

Vozač Alfa Romea Valtteri Bottas ponovo je danas izrazio zabrinutost zbog novog pravila kojim se zabranjuju političke izjave u Formuli 1 i rekao je da vozači pokušavaju da svijet učine boljim mjestom i da bi trebalo slobodno da govore šta žele.Prema pravilu Međunarodne automobilske federacije (FIA) od ove sezone vozači neće moći da daju političke, lične ili vjerske izjave bez prethodnog odobrenja.

Također vozačima je zabranjeno da daju izjave koji su u suprotnosti sa opštim principom neutralnosti koji svojim statutima promoviše FIA, osim ako ga FIA ne odobri.

Mnogi su osudili tu odluku FIA, Grupa za zaštitu ljudskih prava Institut Bahreina za prava i demokratiju navela je da se time guši sloboda govora vozača, a da je to pravilo reakcija na to što je sedmostruki svjetski šampion iz Mercedesa Lewis Hamilton izrazio zabrinutost zbog mnogih pitanja.

Bottas, bivši Hamiltonov timski kolega, početkom sedmice rekao je švedskim medijima da FIA pokušava da kontroliše vozače, a to je ponovio i danas u izjavi za Skay.

"Mislim da bi svima trebalo dozvoliti da govore šta žele i da rade više stvari koje žele ili stvari oko kojih su strastveni. Ljudi na ovom svijetu bi trebalo da budu slobodni da kažu šta žele. Na neki način, ne vidim potrebu da takve stvari budu u pravilima, ali ako to gledate politički, iz ugla Formule 1 ili organizatora trke, oni žele da sve prođe glatko", rekao je Bottas.

"Ali kada normalno razgovaramo pokušavamo da svijet učinimo boljim mjestom. To je moje mišljenje. Ne mislim da je potrebno (pravilo), ali to je Formula 1", dodao je finski vozač.

Hamilton je izazvao kontroverzu na Velikoj nagradi Toscane 2020. godine kada je nosio majicu sa natpisom: "Uhapsite policajce koji su ubili Brionu Taylor", u vezi sa ubistvom tamnopute Amerikanke.

Britanski vozač je najglasniji u Formuli 1 po pitanjima poštovanja ljudskih prava i borbe protiv rasizma.

Također i četvorostruki svjetski prvak Sebastian Vettel redovno je tokom takmičenja slao poruke za zaštitu prava homoseksualaca i očuvanja životne sredine.

federalna.ba/Beta

Formula 1