videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

Bošković: Formiranju nove vlade u HNK bliži smo danas nego jučer

U Mostaru su danas predstavnici HDZ-a BiH i SDA razgovarali o formiranju vladajuće većine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a kako su sudionici pregovora kazali po završetku sastanka, rasplet situacije u HNK trebao bi biti poznat do kraja tjedna.

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH HNK Stjepan Bošković kazao je kako je dogovor o formiranju nove kantonalne vlade danas puno bliže nego jučer.

- Danas smo obavili razgovore sa SDA, uvažavajući njihovih sedam ruku u Skupštini. Mogu samo potvrditi da smo bliže dogovoru za formiranje nove vlade utoliko što kroz ove programe koje smo raspravljali smo bliže dogovoru o zajedničkim pitanjima, imajući u vidu da je koalicijski kapacitet ovih stranaka 18 ruku. Za formiranje vlade treba imati 20 ruku i mi moramo razgovarati dalje. Najavio sam da ćemo do petka imati koalicijski kapacitet od 20 ili više ruku za formiranje nove vlade koja bi trebala biti idući tjedan - rekao je Bošković.

Dodao je kako će se u konačnici sve znati do petka.

Bošković se osvrnuo i na situaciju Srednjobosanskom kantonu te otkrio utječe li situacija tamo na pregovore u HNK.

- To je jedan, neću reći od uvjeta, već korektnih odnosa, mi u HNK imamo kontrolni paket, a SDA to ima u SBK. Uvjeta iz SBK za formiranje vlasti u HNK nema niti će to biti vodilja buduće vlasti u HNK, ali uvažavamo te dobre odnose gore - kazao je.

O imenima ministara, dodao je, još nije bilo riječi.

- Što se tiče HDZ-a 1990 i HRS-a, taj koalicijski kapacitet HNS-a je iza mojih leđa. Mi nismo rekli da tražimo samo 20 ruku, vjerojatno će to biti 21 ili 23 ruke. Što se tiče pozicije i imena, od mandatara ili mandatarke do ministara, to će biti onoga trenutka kada budemo imali najmanje 20 ruku - kazao je.

Predsjednik Kantonalne organizacije Stranke demokratske akcije Edin Mušić poručio je kako SDA ima potpuni legitimitet da bude u vlasti.

- Nastavili smo kontinuitet razgovora oko ukupne situacije i mnogih operativnih pitanja, a na red je došla tema implementacije izbornih rezultata. SDA je druga stranka u HNK s 20.000 osvojenih glasova, poslije HDZ-a BiH koji je imao 33.000. S druge strane, s obzirom na strukturu FBiH gdje se model vlasti definira po etničkom modelu, kazali smo da sa sedam mandata koje smo osvojili u HNK mi imamo potpuni legitimitet. To je tema na kojoj je HNS inzistirao i inzistira već duže vrijeme, po nama i s pravom - kazao je Mušić.

Dodao je kako je na razgovorima istaknuto zadovoljstvo radom kantonalne Vlade i Skupštine u proteklih osam godina.

- Razgovarali smo kako da i u narednom razdoblju nastojimo ostvariti zajedničku suradnju, kako u Skupštini, tako i u Vladi HNK Mislim da smo postigli izvjestan napredak poslije nekih dilema, pojavom nekih političkih subjekata u samom razgovoru, prije svega mislim na zastupnike DF-a, pitanje je da li su oba ta zastupnika ne neki način u drugoj grupaciji. U svakom slučaju, SDA je i dalje zainteresirana za funkcioniranje vlasti u ovom kantonu, smatramo da trebamo biti dio vlasti i da to bude u kontinuitetu te se nadam da bi to moglo ići u tom smjeru – izjavio je Mušić.

Ustvrdio je kako je od 2015. godine, kada su SDA i HDZ BiH formirali Vladu HNK koja u istom sastaju djeluje do danas, „čitava situacija od gospodarstva do turizma, prometa i socijalnih problematika stabilizirana“.

- Ovo je HNK a koji je sličan odnosima u SBK i mislim da je to po nama nekakva realnost, za razliku od kantona gdje su pojedini etniciteti dominantno izraženi. HNK i SBK su kantoni na koje se obraća posebna pažnja od početka i to je tako – zaključio je.

federalna.ba/Fena

HNK Vlada SDA HDZ BIH