videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Bosansko narodno pozorište Zenica obilježava 74. godišnjicu, za publiku deset programa

Repriznom izvedbom predstave "Sve je to iz kuće" koja je nastala po tekstu Emine Omerović te u režiji Ajle Bašić, sutra će zvanično početi obilježavanje Dana Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, koje 25. februra slavi 74. godišnjicu postojanja - istakao je na današnjoj pres-konferenciji direktor BNP-a Zenica Miroljub Mijatović.

Pomenuta predstava nastala je u koprodukciji BNP-a Zenica, 23. festivala bosanskohercegovačke drame "Zenica 2023" i 26. međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće", a bit će izvedena na Maloj sceni "Žarko Mijatović" Zeničkog pozorišta.

Ukupno će, do 28. februara, biti realizirano 10 programskih aktivnosti u okviru manifestacije Dani BNP-a.

- Prije tačno 74 godine, dakle 25. februara 1950. godine, odigrana je prva profesionalna predstava u Zenici. Do tada je Zenica imala svoj pozorišni život koji je bio amaterski. Tada je odigrana prva profesionalna predstava u našem gradu i sa glumcima koji su, zapravo, tada bili članovi Dramske sekcije Kulturno-umjetničkog društva Iskra. U pitanju je predstava "Duboko je korijenje" - podsjetio je Mijatović.

Napomenuo je kako je tada prvi profesionalni ugovor potpisao te tako postao i prvi profesionalni glumački član Faruk Zadić.

- Od tada do danas, BNP Zenica je upriličilo 760 premijernih naslova. Jako smo ponosni na tu brojku, jer to u odnosu na 74 godine ispadne da je bilo sezona kada je bilo i više od 10 premijera, a što je jedna impozantna brojka - kazao je Mijatović.

Pripremajući se za narednu jubilarnu 75. umjetničku sezonu, dodao je Mijatović, ovom su manifestacijom odlučili da svojoj publici daju "na uvid nekoliko naslova, koji se trenutno nalaze na repertoaru BNP-a Zenica".

- Pozvali smo i goste, kao što su Pozorište mladih iz Sarajeva, potom Hrvatsko narodno kazalište iz Mostara, a pridružio nam se i Kamerni-simfonijski orkestar. Znate da se od početka ove pozorišne sezone trudimo da svaki mjesec imamo i po jedan njihov koncert unutar naše koncertne sezone BNP-a. Pridružio nam se i Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini, sa jednim svojim projektom - kazao je Mijatović.

Umjetnička rukovoditeljica Lajla Kaikčija najavila je kako će dvije predstave BNP-a biti izvedene na Velikoj sceni- prošlogodišnja "Drama o Mirjani i ovima oko nje" te nova predstava "Medeja", koja je premijeru imala prošlog mjeseca.

Na Maloj sceni "Žarko Miajtović" bit će prikazane predstave "Grobnica Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo", "Sve to je iz kuće" te dječija predstava "Ptica od pijeska".

- Tako da smo sve ono što je zanimljivo bilo iz prošle sezone i nova premijera iz ove sezone, pokušali da prikažemo u tih sedam-osam dana našoj vjernoj publici. Da ponudimo šarolik repertoar, gostujuće predstave - od kojih je mjuzikl "Tick...Tick...Boom!" Pozorišta mladih Sarajevo te "Staklena menažerija" HNK Mostar - kazala je Kaikčija.

Vrlo značajan program, kazala je, "New stages southeast" koji će 26. februara biti realiziran dolazi i kao uvod u nastupajući Festival bh. drame, koji će biti održan u maju.

Radi se o promociji novih dramskih tekstova mladiha autora i autorica, kojima ta pozorišna kuća i inače daje puno prostora.

- Bit će održano scensko čitanje, u organizaciji Goethe-Instituta BiH i Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, gdje će mladi glumci ASU čitati dijelove dramskih komada. Uvršteno je pet novih dramskih komada iz BiH, Hrvatske i Srbije - najavila je Kaikčija.

Smatra kako će, u sklopu tog programa, biti vrlo zanimljivo čuti nove tekstove koji su nastali u ovom regionu istočne Evrope.

ferderalna.ba/Fena

Bosansko narodno pozorište Zenica godišnjica program