Borrell: Stabilnost Zapadnog Balkana je od vitalnog značaja za EU

Borrell: Stabilnost Zapadnog Balkana je od vitalnog značaja za EU

Stabilnost Zapadnog Balkana, njegov prosperitet i usklađenost s vanjskom politikom Evropske unije za nas je od vitalnog značaja, rekao je danas visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, pred početak sastanka s ministrima vanjskih poslova zemalja NATO-a u Bruxellesu.

- Znate koliko je Zapadni Balkan važan za Evropsku uniju. Mnoge članice Evropske unije angažovane su u ovoj regiji, a neke države Zapadnog Balkana su kandidati za Evropsku uniju. Dakle, njihova stabilnost, njihov prosperitet i njihova usklađenost s našom vanjskom politikom za nas je od vitalnog značaja – rekao je Borrell prije sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a koji se održava danas u Bruxellesu.

Istaknuo je važnost saradnje Evropske unije i NATO-a na Kosovu i sjeveru Kosova.

- Naša misija EULEX raspoređena je u snažnoj saradnji s KFOR-om jer smo se suočavali s teškim trenucima. I nastavit ćemo osiguravati stabilnost i sigurnost ovog dijela Kosova, na granici sa Srbijom – rekao je on.

U svom obraćanju novinarima ponovio je koliko EULEX igra važnu ulogu u tome.

- To radi godinama i nastavit će. Ali pozivamo Srbiju i Kosovo da povećaju volju za traženjem sporazuma kako bi raščistili svoj europski put – kazao je Borrell.

Rekao je da je Evropska unija također rasporedila misiju u Bosni i Hercegovini - EUFOR ALTHEA – te naglasio da je upravo ova misija jedna od najuspješnijih na Zapadnom Balkanu.

- Riječ je o dugotrajnoj misiji, čiji je mandat nedavno obnovljen, što je jasan dokaz važnosti koju međunarodna zajednica pridaje našoj misiji ALTHEA. Ovom prilikom molimo građane Bosne i Hercegovine da izbjegnu bilo kakvu vrstu podjela, da udruže snage kako bi iskoristili ovaj geopolitički trenutak u kojem proširenje postaje ključno pitanje za budućnost Evropske unije i za budućnost zemalja zapadnog Balkana – rekao je Borrell.

Ponovio je kako je dobro da je Evropska unija povećala svoju saradnju s NATO-om na svim poljima, a posebno na ova dva mjesta, s EULEX-om i misijom ALTHEA.

federalna.ba/Fena

Josep Borrell