Borrell: Kandidati za članstvo u EU da porade na reformama u temeljnim oblastima
(Izvor: Arhiv)

Borrell: Kandidati za članstvo u EU da porade na reformama u temeljnim oblastima

Šef evropske diplomatije Josep Borrell izjavio je danas da kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU treba da porade na reformama u temeljnim oblastima radi napretka u procesu evropskih integracija.

Povodom usvajanja Paketa proširenja za 2021. godinu, koji uključuje godišnje izvještaje Evropske komisije o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU, Borrell je rekao da je potrebno održati "kredibilan proces proširenja".

"Ovo je dvosmjerna ulica: nova metodologija je pristup zasnovan na zaslugama. Ona stavlja veći fokus na reforme u temeljnim oblastima, kao što su vladavina prava, osnovne slobode, ekonomija i funkcionisanje demokratskih institucija", kazao je Borrell.

Naveo je da evropski partneri, kandidati i potencijalni kandidati za članstvo "treba da se pozabave" tim reformama, u interesu građana, i da ostave po strani međusobne razlike.

"Sa strane EU, mi treba da ispunimo svoje obaveze. EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana. Vrijeme je da se ujedinimo u izgradnji snažnije Evrope", dodao je Borrell.

federalna.ba/Beta

Josep Borrell