Borrell: EU je za to da se prevaziđu teškoće u proširivanju, a ne za poseban put
(Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND)

Borrell: EU je za to da se prevaziđu teškoće u proširivanju, a ne za poseban put

Evropska unija želi da se prevaziđu teškoće u proširivanju na Zapadni Balkan i to je bio zaključak nedavnog samita EU-Zapadni Balkan i nije poznato da se ima u vidu neki novi poseban put tog procesa, izjavio je danas u Luksemburgu visoki predstavnik EU Josep Borrell.

Borrell je to rekao po završetku zasjedanja šefova diplomatija Unije koji su razgovarali o proširivanju i odnosima sa Zapadnim Balkanom, gdje je ovih dana došlo do, kako je podvukao, "veoma teške situacije na međi Srbije i Kosova".

Borrell je istakao da se potvrdilo poslije sporazuma Beograd-Priština o smirenju zategnutosti od 30. septembra da je Dijalog uz posredovanje EU jedini način za rješavanje sporova.

Visoki predstavnik Unije je na konferenciji za štampu zamoljen od novinara da se osvrne na, rečeno je, inicijativu članova Evropskog parlamenta koji će pripremiti prijedlog za susret vođa EU i država Istočnog partnerstva u susjedstvu Unije, a prema kojem bi trebalo iskoristiti iskustva Berlinskog procesa u proširivanju na Zapadni Balkan i pokrenuti sličan model pridruživanja i za zemlje Istočnog partnerstva.

"Vi očigledno bolje znate o tome nego ja, odnosno da neki evropski parlamentarci predlažu neki novi put za pospješenje proširivanja", uzvratio je visoki predstavnik EU.

On je istakao da je o proširivanju bilo riječi na nedavnom samitu EU-Zapadni Balkan, na kojem je ustanovljeno da "postoje određene teškoće, koje Evropska unija ima jasno na umu", ali da je, kako je rekao želja EU da se "te teškoće prevaziđu" i da ne zna kakvom to posebnom putu novinari govore.

federalna.ba/Beta

Josep Borrell