Prilog: Aida Hasanbegović

Boris Johnson prinuđen podnijeti ostavku

Britanski premijer Boris Johnson podlegao je pritisku i podnio ostavku na mjesto predsjednika Konzervativne stranke, ali ne i na mjesto britanskog premijera. Na čelu Vlade namjerava ostati do jeseni, dok konzervativci ne izaberu novo vodstvo.

 

Kontroverzni Johnson bio je prinuđen na ovaj potez nakon što se nastavila serija ostavki njegovih ministara koji su ga ocijenili „nedostojnim" za funkciju i pozivali na ostavku. Premijeru se najviše zamjerao takozvani „Party Gate", serija zabava tokom strogog lockdowna. Johnson je i sam bio na zabavama te je morao platiti kaznu zbog kršenja zabrane okupljanja. O tome je danas govorila premijerka Škotske Nicola Sturgeon:

„Haos i potpuni nedostatak integriteta koji je karakterizirao premijersku dužnost Borisa Johnsona u posljednjih nekoliko dana spustio se u potpunu farsu i sve to u vrijeme kada se ljudi u svakom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva bore s veoma stvarnim izazovima. Što prije izađe iz broja 10 - a po mogućnosti da je to danas - to bolje."

Johnsona su „na rub" gurnule posljednje spoznaje da je dao bitnu funkciju u zastupničkom klubu konzervativcu Chrisu Pincheru, iako je znao da protiv Pinchera postoje optužbe za seksualno zlostavljanje žena. Najmanje 55 ministara i pomoćnika napustilo je Johnsonovu vladu. Njegove konzervativne kolege smatraju da on više nema moralni autoritet da donosi potrebne teške odluke kako bi se odgovorilo na eksploziju cijena životnih namirnica i energenata, povećanje broja zaraženih korona virusom te na rat u Ukrajini.

 

Ministar za Sjevernu Irsku Brandon Lewis podnio je ostavku jutros, navodeći "etičke razloge". Prije njega su to učinili i ministri trezora, sigurnosti, nauke, gotovo cjelokupan Johnsonov kabinet. Odluka o napuštanju vlade nikada se ne donosi olako, posebno u tako kritičnom trenutku za Sjevernu Irsku, izjavio je Lewis:

 „Odvojio sam mnogo vremena da razmotrim ovu odluku, nakon što sam vam sinoć opširno izložio svoj stav.”

 

Podsjećamo, Boris Johnson bit će premijer sve dok njegova stranka ne izabere novog predsjednika i tek tada će odstupiti s mjesta predsjednika Vlade. Aktualni ministri također će ostati u Vladi dok se ne nađe Johnsonov nasljednik. Zamjenica lidera laburista Angela Rayner upozorila je da Vlada ne funkcionira usred egzodusa ministara:

“Ali haos u posljednja tri dana više je od sitnih torijevskih sukoba. Ovi postupci imaju ozbiljne posljedice za vođenje naše zemlje.”

 

Opozicioni laburisti već su zatražili raspisivanje novih izbora. 

Boris Johnson Federalni radio
sport Federalni radio
0 27.09.2022 23:36
Vijesti u 22 Federalni radio
0 27.09.2022 22:23
sport Federalni radio
0 27.09.2022 18:01
Vijesti u 17 Federalni radio
0 27.09.2022 18:00
izbori botovi Federalni radio
0 27.09.2022 17:03
korupcija diplome falsifikovane diplome lažne diplome Federalni radio
0 27.09.2022 17:01