Borenović: Uvođenje sankcija Srbiji na rusku naftu veliki udar i na BiH
(Izvor: Arhiva)

Borenović: Uvođenje sankcija Srbiji na rusku naftu veliki udar i na BiH

Lider opozicione Partije demokratskog progresa Branislav Borenović izjavio je da je Hrvatska izlobirala uvođenje sankcija Srbiji na rusku naftu, ocijenivši da će to imati direktan uticaj i na Bosnu i Hercegovinu i na Republiku Srpsku, kao i da će cijene nafte rasti za 25 odsto.

"Činjenica da je Hrvatska izlobirala da se Srbiji zabrani uvoz ruske nafte, zbog čega će građani Srbije naftu i njene derivate plaćati znatno skuplje. To je brutalan udarac i na Bosnu i Hercegovinu, koja dnevno iz Srbije uvozi čak hiljadu tona nafte, od čega najveći dio ide u Republiku Srpsku", kazao je Borenović.

On je ocijenio da će, osim što će cijene uvoza nafte biti više i za BiH, vrlo vjerovatno doći do smanjenja dotoka nafte i naftnih derivata, što znači da će cijene goriva rasti i do 25 odsto, što će dovesti do porasta cijena osnovnih životnih namirnica.

"E, to je to veliko savezništvo i prijateljstvo sa Hrvatskom u koje nas uvjerava Dodik, to su posljedice 'Maestral koalicije' Dodika i Milanovića", rekao je Borenović.

Borenović kaže da aktuelna vlast u Hrvatskoj "nije i ne može biti nikakav saveznik i prijatelj Srbima u kojoj god zemlji živjeli".

"Jadno je, tužno i mučno to savezništvo. Njegovo (Dodikovo) savezništvo je podaništvo, što je dokazano bezbroj puta", ocijenio je lider PDP-a.

Još je kazao da sljedeći put kada građani u RS gorivo, ali i druge namirnice budu plaćali po još višim cijenama od dosadašnjih, treba da se sjete da je SNSD odbio da ukine akcize na naftu i naftne derivate, a da su "onda Dodikovi prijatelji i saveznici zadali ovako brutalan udarac".

Države Evropske unije glasale su za osmi paket sankcija Rusiji koje podrazumijevaju ograničavanje cijena ruske nafte koju izvoze u treće zemlje.

Poslije usvajanja te odluke, Srbija neće moći da uvozi naftu iz Rusije preko Janafa, čime su se sankcije uvedene Moskvi praktično prenijele i na nju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je takva odluka donesena na insistiranje Hrvatske.

federalna.ba/Beta

Branislav Borenović Rusija EU sankcije uvoz nafte
razmjena zarobljenika Ukrajina Rusija
0 06.12.2022 15:42
Ursula von der Leyen Zapadni Balkan EU
0 06.12.2022 12:29
sporazum ukidanje rominga EU Zapadni Balkan
0 06.12.2022 11:08
Tirana samit EU Zapadni Balkan
0 06.12.2022 10:55
samit EU Zapadni Balkan
0 06.12.2022 07:41