javljanje i videoprilog Azre Delmanović Avdić (Dnevnik 2)

Bol i nadanja: Više od 7.000 osoba još se vodi kao nestalo

U našoj zemlji još se traga za više od 7.000 nestalih osoba. Ovaj broj najjasnije pokazuje da proces traženja nestalih nije ni blizu kraja. Iako je ekshumacija sve manje, ovaj proces traje. Prethodni mjesec u Bratuncu su pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe. Prije toga, početkom novembra su pronađeni i posmrtni ostaci najmanje šest osoba u Novom Goraždu. Ovu temu posljednjih dana istraživala je tuzlanska ekipa Federalne televizije. A upravo je u ovom gradu najveći centar za identifikaciju posmrtnih ostataka.

Bol i nadanja. Tako najbolje možemo opisati život porodica ubijenih žrtava rata i genocida. Iako su prošle skoro tri decenije od najbolnijih rana u historiji naše države, mnoge žrtve još nemaju ni svoj mezar jer njihovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Vasviji Kadić su u genocidu ubijena tri brata i otac. Više od 15 godina trajala je agonija traženja njihovih posmrtnih ostataka, prisjeća se. Tokom svake ekshumacije nadala se da je bar nešto pronađeno, a kako su godine prolazile, djelovalo je kao da neće uspjeti. Na kraju je pronađeno tek nekoliko kostiju i to u različitim masovnim grobnicama.

„Naše su prekopavali, prenosili iz grobnice u grobnicu, moj nijedan brat ni otac nisu kompletirani. Najmlađi brat Ismet ukopan je samo s tri kosti“, priča Vasvija.

Vasvijinu bol dijeli još na hiljade porodica ubijenih žrtava. Mnogi od njih nisu dočekali da pronađu niti jednu kost, a mnogi tragaju i danas. Prema dostupnim podacima, u Bosni i Hercegovini se traga za još 7.608 nestalih osoba. Prepreku u pronalasku predstavlja nedostatak tačnih informacija o mogućim lokacijama masovnih grobnica.

„Od deset ekshumacija koje izvršimo, jedna ili dvije budu uspješne, dok ostale ne pokažu rezultat, i to je najveći izazov s kojim se trenutno suočavamo“, ističe Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale Bosne i Hercegovine.

Do sada je indentifikovano više od 25.000 žrtava proteklog rata, a u mrtvačnicama širom države se nalaze posmrtni ostaci skoro tri hiljade identifikovanih te oko 1.600 onih čija identifikacija je neuspješna. Moguć razlog je taj što su u ratu ubijane kompletne porodice te više nema živih srodnika čija analiza krvi bi potvrdila identitet.

„Imali smo slučajeve gdje su nestala trojica, četverica ili čak peterica braće, i dobijemo rezultat za jedno ime, ne znamo o kojem bratu se još uvijek radi“, navodi Senad Hasanbegović, saradnik za procese identifikacije nestalih, Komorativni centar Tuzla.

„Sva ta tijela se čuvaju kod nas i više puta su uzimani DNK uzorci koji se, nažalost, nisu podudarali s krvlju srodnika i nije u potpunosti mogla da se izvrši njihova identifikacija“, kaže Kenan Karavdić, pomoćnik direktora JKP Gradska groblja Visoko.

Procesi čuvanja i identifikacije posmrtnih ostataka nisu nimalo jednostavni. Čuva ih se u posebnim halama pod prilagođenim uslovima. Mora se paziti na svaki detalj, što zahtijeva vrijeme i posvećenost.

„Kada se završi ekshumacija, posmrtni ostaci se dovuku ovdje, posebno se pripremaju, peru se kosti, garderoba se pere, priprema da bi doktor mogao izvršiti svoju sudsko-medicinsku ekspertizu“, objašnjava Senad Bešlagić, saradnik za procese identifikacije nestalih '92-'95, Komemorativni centar Tuzla.

„Koštani uzorak se šalje na DNK analizu koju radi Međunarodna komisija za nestale osobe u Hagu, a oni nama šalju izvještaj ukoliko dođe do podudaranja tog uzorka koji se izuzme sa uzorkom krvi porodica nestalih osoba“, dodaje Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale Bosne i Hercegovine.

Ukoliko dođe do poklapanja DNK, obavještava se porodicu te se dogovara ukop. Dugotrajni i mukotrpni su ovo procesi koji zahtijevaju i velika finansijska sredstva, a nekada zna proći i cijela godina bez ijedne uspješne ekshumacije. Ipak, apel svim građanima koji znaju gdje bi se mogla nalaziti masovna grobnica, a sve s ciljem da bar ne umre nada da će sve žrtve pronaći svoj smiraj.

A lični predmeti i posmrtni ostaci žrtava genocida koji ne mogu biti identifikovani uskoro će trajno biti smješteni u depou Memorijalnog centra Srebrenica koji je u izgradnji. Bar na taj način će porodice koje još tragaju za nestalima pronaći smiraj znajući da su njihovi najmiliji tamo gdje pripadaju.

federalna.ba

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine ekshumacija ekshumacije identifikacija
Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine Goražde identifikacija protekli rat
0 27.03.2024 13:02
žrtve Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine
0 30.01.2024 13:17
Institu za nestale BiH identifikacija Srebrenica
0 26.12.2023 11:19
Dragana Vučetić Srebrenica identifikacija
0 17.12.2023 09:54