Bogate zemlje blokirale inicijativu za suspenziju patenata na cjepiva
(Izvor: EPA)

Bogate zemlje blokirale inicijativu za suspenziju patenata na cjepiva

Bogatije članice Svjetske trgovinske organizacije (WTO) ponovo su blokirale inicijativu da se suspendiraju patenti na cjepiva protiv covida 19 kako bi se omogućila masovnija proizvodnja i opskrba siromašnijih zemalja.

Južnoafrička Republika (JAR) i Indija ponovo su u srijedu zatražile da se suspendiraju WTO-ovi propisi o zaštiti intelektualnog vlasništva (TRIPS) kako bi cjepiva protiv covida 19 mogli proizvoditi i proizvođači generičkih lijekova i druge tvrtke.

JAR je ustvrdio da sustav TRIPS ne funkcionira, podsjetivši da tijekom pandemije HIV/AIDS-a nisu osigurani spasonosni lijekovi, što je u Africi rezultiralo gubitkom 11 milijuna ljudskih života.

Prijedlog Južnoafričke Republike i Indije podržalo je osamdesetak članica WTO-a, većinom zemalja u razvoju, ali su im se suprotstavile zapadne zemlje, uključujući Veliku Britaniju, Švicarsku, države EU-a i SAD, s velikim domaćim farmaceutskim tvrtkama.

Zapadne države tvrde da je zaštita prava intelektualnog vlasništva potaknula istraživanja i inovacije i da suspenzija tih prava ne bi rezultirala znatno boljom opskrbom cjepivima.

Nakon trosatne rasprave, osme o toj temi od prošlogodišnjeg listopada, WTO-evo Vijeće za TRIPS nije postiglo konsenzus, nužan za usvajanje prijedloga o suspenziji.

Složili su se ipak da će još dva puta razgovarati u travnju, prije sljedećeg redovnog sastanka, zakazanog 8. i 9. lipnja.

Proizvođači u fokusu 

Indija je veliki proizvođač generičkih lijekova, ali niz vodećih kompanija koje proizvode generičke lijekove ima sjedište i u razvijenim zapadnim zemljama, uključujući Viatris, sa sjedištem u SAD-u, Sandoz, čije je sjedište u Švicarskoj, i izraelsku Tevu.

Udruga Liječnici bez granica sastavila je u listopadu prošle godine pismo, koje je potpisalo preko 375 organizacija civilnog društva, podržavajući suspenziju patenata na cjepiva i lijekove za covid 19.

Nova glavna direktorica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala naglasila je u utorak da je rasprava “ključna”, dodavši ipak da zemlje i vlade moraju odmah poduzeti mjere da se proizvodnja poveća, posebno u gospodarstvima u nastajanju.

Proizvođači moraju razmotriti opcije zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), savezom za cjepiva Gavi, čijim je odborom nekada predsjedala, i poslovnim udrugama, poručila je čelnica WTO-a.

“Moramo se pobrinuti da ispunimo očekivanja, kako bi milijuni ljudi koji nas čekaju suspregnutog daha znali da radimo na konkretnim rješenjima”, izjavila je bivša nigerijska ministrica financija i vanjskih poslova.

Suspenzija ili dijeljenje? 

Neki podsjećaju na prisilne licencije kojima se vladama omogućuje suspenzija patenata bez suglasnosti vlasnika.

Prije dva desetljeća Mozambik, Zambija i Zimbabve izdali su takve dozvole za lijekove za HIV/AIDS, nakon neuspjelih pregovora s proizvođačima, a njihov primjer slijedili su i Indonezija, Malezija i Brazil.

Time su drastično smanjili troškove lijekova za AIDS koji su postali dostupni većem broju ljudi.

Dok JAR i Indija rješenje traže u suspenziji patenata i “neograničenom globalnom dijeljenju tehnologije i znanja”, čelnica WTO-a zagovara “treći put” – dijeljenje patenata u okviru postojećih međunarodnih propisa.

Rasprave u Vijeću za TRIPS-a iznimno su važne, ali “činjenica je da će svaki dan nestašice cjepiva biti plaćen ljudskim životima”, rekla je Okonjo-Iweala u utorak.

Njezin prijedlog izdavanja većeg broja dozvola za proizvodnju cjepiva poduprla je i Američka trgovinska komora, utjecajno američko poslovno udruženje, napominje Reuters.

federalna.ba/Hina

Svjetska trgovinska organizacija bogati patent
Njemačka patent patenti SAD vakcina vakcinacija cjepivo cijepljenje koronavirus Covid19
0 06.05.2021 21:46
SAD Joe Biden porez bogati
0 27.04.2021 08:54
Antonio Gutteres oporezivanje bogati
0 13.04.2021 10:49
Jeff Bezos bogati
0 08.04.2021 09:06
Svjetska trgovinska organizacija Ngozi Okonjo-Iweala
0 15.02.2021 10:25