videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

BNP: ‘Sparina’ najbolji neinscenirani bh. dramski tekst

U okviru pratećeg programa 22. Festivala bosanskohercegovačke drame, u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici upriličena je svečana dodjela nagrade za neinscenirani dramski tekst. Objavljivanjem konkursa za najbolji bh. dramski tekst, cilj je potaknuti i motivisati mlade da pišu, ali i pozorišne kuće da na scenu uprizore drame nastale iz pera domaćih pisaca.

Prema odluci tročlanog žirija, spisateljice Lejle Kalamujić, profesora i dramskog pisca Dragana Komadine i Darka Cvijetića, tekst pod šifrom „Sparina“ osvojio je prvu nagradu. Na konkurs za najbolji bosanskohercegovački dramski tekst, pod šifrom je pristiglo 13 tekstova, dva nisu ispunjavala uvjete, pa je stručni žiri imao zadatak da pročita i ocijeni 11 tekstova.

“Bosansko Narodno pozorište u Zenici je poznato kao tatarska kuća koja daje priliku novim i mladim autorima. Žiriranje je teklo vrlo lako u smislu da smo svako od nas ponaosob pročitao sve drame i napravio svoj popis tri najbolje”, objašnjava Lejla Kalamujić, predsjednica žirija.

Autor teksta „Sparina“ je mladi pisac, asistent na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Anes Osmić, koji je i do sada značajan dio svog profesionalnog angažmana kao glavni urednik omladinskog magazina posvetio propitivanju tabu tema o kojima mladi razmišljaju, a ne žele i nemaju s kim razgovarati. Nagrada mu predstavlja dodatnu motivaciju za budući rad.

“Ovo je dramski komad koji se bavi jednom vrlo važnom temom, a to je suicid. Mislim da je to jako važno društveno pitanje, a i meni je umjetničkom smislu bilo jako zanimljivo predstaviti ovu temu”, kaže Osmić.

Drugo mjesto dodijeljeno je drami „Kiselina“, a treće dramskom tekstu pod nazivom „Derbi“. Nakon dodjele nagrada, izvedena je i posljednja predstava u okviru takmičarskog programa. Riječ je o predstavi Ive Andrića „Gospođica“ nastala u produkciji Narodnog pozorišta RS-a iz Banjaluke.

federalna.ba

Bosansko narodno pozorište Zenica Sparina Festival bh. drame Zenica Anes Osmić
Arcelor Mittal Zenica Arcelor Mittal Zenica Federalni radio
0 22.09.2023 19:50
BNP Zenica Bosansko narodno pozorište Zenica Zenica pozorište Federalni radio
0 18.09.2023 20:21