videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Blokada državnih institucija, SNSD želi prvo o Ustavnom sudu BiH

Blokada državnih institucija sada je izvjesna. Potvrđuje to sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Oskudan dnevni red s tek tri zakona okončan je bez učinka. Odlukom SNSD-a oboreni su prijedlozi izmjena Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosne i Hercegovine, Zakona o PDV-u, te Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine. SNSD je još jednom ponovio i službeno potvrdio - bez Zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine nema rasprave o drugim zakonima.

Tri zakona predložena - nijedan usvojen. Od simbolične pomoći osobama s invaliditetom u saobraćaju do značajne finansijske olakšice bh. privrednicima kroz povećanje praga sa sadašnjih 50 na 100 hiljada maraka ostvarenog godišnjeg prometa za ulazak firmi u PDV sistem - ipak ništa.  Sve je to predviđeno u predloženim zakonima, ali odlukom SNSD-a u Domu naroda je oboreno.

“Ako su mogli prije dvadeset dana da glasaju za tzv. reformske evropske zakone, zašto sada nisu mogli da podrže ovaj zakon koji je važan za preko 50.000 zaposlenih u RS-u”, istakao je Želimir Nešković, delegat u Domu naroda BiH (SDS).

“Ako ljudi neće da podrže poslodavce iz RS-a, Federacije i Brčko Distrikta, kojima mi trebamo predstavljati servis, mi trebamo raditi ono što oni žele, a ne da se izdižemo iznad njih i iznad interesa  građana i naroda”, naglasio je Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda BiH (ZNG).

Dakle, politika ponovo iznad potreba bh. građana. Ono što je definirano i zacrtano zaključcima Narodne skupštine RS-a, za SNSD je uslov za nastavak rada u institucijama Bosne i Hercegovine.

“Svima je jasno da dalje ne možemo ići dok u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine sjede strane sudije”, poručio je Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda BiH (SNSD).

Iz ugla opozicije, glasanjem SNSD-a protiv svih zakona ozvaničena je blokada državnih institucija, a raspad koalicije počeo.

“Upravo na sjednici Doma naroda svjedočimo raspadu koalicije na državnom nivou”, smatra Dženan Đonlagić, delegat u Domu naroda BiH (DF).

“Ono što me najviše žalosti u ovom trenutku je da se bojim da je pred nama jedan novi oblik blokade koji će u potpunosti usporiti evropski put Bosne i Hercegovine”, rekao je Ilija Cvitanović, delegat u domu naroda BiH (HDZ 1990).

Uprkos tenzijama unutar koalicije i politici uslovljavanja koja zakone vraća na usaglašavanje bez izvjesnog usvajanja, SNSD negira blokiranje institucija.

“Ovo je samo poziv da se sjeda i da se razgovara. Nije nikakav inat, nije nikakvo uslovljavanje ni ucjena”, poručio je Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda BiH (SNSD).

Blokada bila prividna ili zvanična, institucije Bosne i Hercegovine paralizira. Napretka nema bez rješenja za Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Za sada, zakon je prepušten Radnoj grupi. Rok za rješenje do kraja mjeseca. A do tada sve sjednice, ako ih uopće bude, osuđene su na istu sudbinu.

federalna.ba

Dom naroda PSBiH Parlament BiH blokada Ustavni sud BiH SNSD
Dom naroda PSBiH Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma
0 16.02.2024 13:46
Refik Lendo Banja Luka Banjaluka Republika Srpska Ustavni sud BiH
0 14.02.2024 21:36
farmeri blokada Brisel
0 01.02.2024 10:14
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda PSBiH Dom naroda BiH
0 31.01.2024 20:32
Ilija Cvitanović Dom naroda PSBiH
0 31.01.2024 18:46