Blok uveo sankcije Belaviji
(Izvor: TASS)

Blok uveo sankcije Belaviji

Evropska unija uvela je danas sankcije državnoj bjeloruskoj avio-kompaniji "Belavija", optužujući kompaniju da ubacuje migrante kao taktiku za destabilizaciju evropskih država, u novoj rundi kaznenih mjera koordinisanih sa SAD.

Reuters je izvijestio o planiranim sankcijama 10. novembra koje su odobrene su prošlog mjeseca. One su danas stupile na snagu nakon objavljivanja u zvaničnom časopisu EU. Britanija i Kanada, takođe, su u četvrtak uvele nove sankcije Bjelorusiji.

Vlade EU stavile su na crnu listu 17 pojedinaca i 11 entiteta, ciljajući na sudije i visoke bjeloruske zvaničnike. Te sankcije su u obliku zamrzavanja sredstava i zabrane putovanja.

Sankcije "Belaviji" znače da kompanije iz EU više ne mogu da iznajmljuju avione bjeloruskoj avio-kompaniji, rekli su zvaničnici EU. Nije odmah bilo jasno da li će "Belavija" morati da vrati 17 aviona iznajmljenih preko avio kompanija u Irskoj.

Odlukom se ukupan broj bjeloruskih pojedinaca pod sankcijama EU povećava na 183, zajedno sa 26 entiteta.

EU optužuje Bjelorusiju da ubacuje migrante, uglavnom sa Bliskog istoka, i podstiče ih da ilegalno pređu granicu sa Poljskom u "hibridnom napadu" na blok.

Bjelorusija poriče da je podstakla krizu. "Belavija" je negirala da je počinila bilo kakvo krivično djelo.

EU je takođe uvela sankcije hotelima i turističkim agencijama kao što je "Oskartur" koji su optuženi da koriste svoje kontakte sa avio-kompanijama kako bi pomogli privlačenju migranata u Bjelorusiju.

EU je saopštila da se predsjednik Aleksandar Lukašenko dogovorio sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom "o planiranju otvaranja novih avio-linija za `Belaviju`” za dovođenje migranata.

Moskva negira bilo kakvu umiješanost.

"`Belavija` je bila uključena u prebacivanje migranata sa Bliskog istoka u Bjelorusiju", navodi se u službenom glasniku EU.

"Belavija", kojoj je već bilo zabranjeno da leti iznad Evropske unije nakon prizemljenja aviona ranije ove godine, leti za destinacije kao što su Egipat, Jordan, UAE, Jermenija, Gruzija, Azerbejdžan, Uzbekistan i Kazahstan.

federalna.ba/Srna

EU Bjelorusija
Andrej Plenković EU dužnosnici Bosna i Hercegovina
0 18.01.2022 08:54
Rusija Moskva Bjelorusija SAD
0 12.01.2022 09:20
EU Republika Srpska reakcija
0 10.01.2022 19:43
EU Francuska kovanica
0 08.01.2022 11:04
Aleksandar Lukašenko Bjelorusija Kazahstan
0 07.01.2022 21:25
košarka ženska košarkaška reprezentacija BiH Bjelorusija
0 06.01.2022 12:57