Bliži se Veliko finale Sportskih igara mladih

Regionalna takmičenja 12. Plazma Sportskih igara mladih bliže se kraju, a u prethodnom periodu Igre su održane u Tuzli, Banovićima, Lukavcu, Brčkom i Srebreniku. U saradnji sa specijalnim partnerom, Olimpijskim komitetom BiH, Igre na terenima promovišu olimpijske vrijednosti kao što su prijateljstvo, poštovanje, izvrsnost i fair play. Ovogodišnja takmičenja u 45 bh. gradova, održavaju se pod pokroviteljstvom Vlade Federacije BiH.

Druženja u Tuzli započela su m:tel Danom sporta pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK na Trgu slobode gdje su mališani od 1.-5. razreda osnovnih škola sa područja Tuzle i okolnih gradova, uživali u sportsko-zabavnom programu, a najsretniji i najspretniji u atletici i igri između dvije vatre su se okitili medaljama. Druženja su nastavljena regionalnim takmičenjima u nogometu, košarci, odbojci na pijesku i tenisu. Direktan plasman na Veliko finale Igara u Sarajevu, pobjedom u okviru Toyota Cup-a u tenisu ostvarili su Zana Kunasić i Mak Hadžiefendić, a prethodnom pobjedom u šahovskom turniru održanom u Tuzli, na finalu će svoja majstorstva pokazati i Sanjin Čulum, Adin Mandžuka, Maša Babić i Merima Konjić koji će se boriti za plasman na Međunarodno finale Igara koje će biti održano u Splitu.

„Osvojivši Lutrija BiH Cup u šahu u Tuzli ostvarila sam plasman na Veliko finale Igara u Sarajevu i, iako sam svjesna činjenice da će konkurencija biti poprilično jaka, nadam se da ću imati priliku otputovati u Split na Međunarodno takmičenje“  istakla je Maša Babić, pobjednica šahovskog turnira.

Pobjednice Elektroprivreda BiH Cup-a u odbojci na pijesku, Lana Halilčević i Almasa Suljić, boriti će se za titulu najboljih u državi na finalnom takmičenju Igara predstavljajući Tuzlu.

Posebna zabava za sve učesnike ali i građane Banovića, održana je na centralnom trgu gdje je više od 1.500 mališana u jutarnjim satima uživalo u Danu sporta i takmičenjima, dok su navečer svi građani ove općine, imali priliku pjevati najveće hitove Crvene jabuke zahvaljujući besplatnom koncertu organizovanom u saradnji sa Općinom Banovići. Igre ove godine ulažu dodatne napore u animiranju što većeg broja djevojčica da se bave sportom i pokažu da u svim sportskim disciplinama mogu biti jednako dobre kao dječaci zahvaljujući saradnji sa UEFA foundation for children. Upravo u Banovićima je, pored takmičenja u košarci i nogometu za dječake, odigran i ženski nogometni turnir, a djevojčice iz ekipe FK Budućnost priuštile su publici sjajne golove.  

„Osvojile smo Coca-Cola Cup u nogometu u Banovićima. Iako smo prvobitno došle radi samog druženja, potajno smo se nadale pobjedi i samom plasmanu dalje. Jedva čekamo daljnja druženja“ kazala je Asja Husanović, kapitenka ekipe FK Budućnost.

A da su djevojčice uspješne u svim sportovima, pokazuje i ekipa „Dream team“ koja je u Lukavcu osvojila turnir u odbojci.

„Intesa Sanpaolo Banka Cup u Lukavcu je naš! Uspjele smo ostvariti ovu pobjedu i obećavamo da ćemo u nastavku takmičenja svim prisutnima priuštiti odbojkaški spektakl kroz duga nadigravanja i sjajne poene“ obećala je Emela Mosorvić u ime ekipe „Dream team“.

Najljepša sportska priča u BiH se nakon Lukavca družila sa djevojčicama i dječacima u Brčkom, a kao najuspješniji među najmlađim nogometašima u kategoriji 2011. godište i mlađi u ovom gradu pokazali su se iz ekipe ŠF Šampion.

Trojke i zakucavanja su bila sastavni dio košarkaških takmičenja u Srebreniku, a pobjedničke ekipe se raduju nastavku druženja.

„Osvojili smo Kinder Joy of moving Cup u košarci u Srebreniku i nadamo se pobjedi na polufinalnom takmičenju u Tuzli te plasmanu na Finale“ istakao je Eman Hadžić, kapiten pobjedničke ekipe „Henta“ iz Srebrenika.

Pored ekipe „Henta“, na polufinalnom takmičenju u Tuzli, za titulu najboljih i plasman na Finale, borit će se i djevojčice iz ekipe „Bronksi“.

A da Igre nisu samo takmičenja, pokazuju i zabavno-edukativne radionice gdje su dječaci i djevojčice na terenima imali priliku učiti o zaštiti životne sredine sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i kroz projekat „Zero Waste - budi dio igre, čuvajmo našu planetu“ koji Igre sprovode u saradnji sa kompanijom Coca-Cola.

federalna.ba

Sportske igre mladih
Sportske igre mladih Nasser Al-Khelaifi
0 20.09.2022 14:38
Sportske igre mladih veliko finale
0 07.07.2022 13:44
Plazma Sportske igre mladih Sportske igre mladih Gračanica
0 02.06.2022 21:42
Srebrenica Sportske igre mladih
0 30.05.2022 17:52