Blinken se sastao s Mileijem i ponovio podršku SAD-a Argentini
EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI

Blinken se sastao s Mileijem i ponovio podršku SAD-a Argentini

Argentinski predsjednik Javier Milei ugostio je u petak američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, najvišeg američkog zvaničnika koji je posetio Argentinu otkako je Milei položio zakletvu u decembru i obećao "šok terapiju" za stabilizaciju ekonomije zemlje, navodi Reuters.

Upitan na početku njihovog sastanka u predsjedničkoj palači Casa Rosada koja je njegova poruka za Sjedinjene Države, Milei je odgovorio da je “Argentina odlučila da se vrati na stranu Zapada, na stranu napretka, demokratije i, iznad svega, na stranu ljudskih sloboda.”

Milei je zauzeo snažni proamerički stav, iako je ideološki bliži bivšem republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu, glavnom oponentu predsjednika Bidena na izborima koji bi se trebali održati krajem ove godine.

Bidenova administracija pokazala je podršku Mileiju posjetama zvaničnika, uključujući višeg direktora Vijeća za nacionalnu sigurnost za zapadnu hemisferu Juana Gonzalesa i visokog međunarodnog zvaničnika američkog Ministarstva finansija, Jaya Shambaugha.

Milei, koji je po struci ekonomista i poznat je kao govornik oštrog jezika, izdvojio je strogu štednju kao ključni fokus njegove administracije otkako je preuzeo dužnost.

Posjetio je nedavno i Izrael koji je snažni saveznik SAD-a u znak podrške njegovom odgovoru na napade militanata Hamasa 7. oktobra prošle godine.

Uoči posjete, pomoćnik državnog sekretara SAD-a za pitanja zapadne hemisfere Brian Nichols pohvalio je Mileija zbog njegovog govora o odbrani demokratije i ljudskih prava, u kojem se referirao i na Venecuelu.

Argentinski predsjednik bi također trebao govoriti na godišnjoj Konzervativnoj političkoj akcionoj konferenciji ovog vikenda u Washingtonu, gdje bi se Trump također trebao pojaviti.

Blinken je u četvrtak stigao u Buenos Aires nakon posjete susjednom Brazilu, gdje se sastao s ljevičarskim liderom Luizom Inaciom Lula da Silvom, koji se za razliku od Mileija sukobio s Washingtonom zbog njegovih kritika izraelske agresivne vojne kampanje u Gazi.

federalna.ba/Fena

Javier Milei Argentina Antony Blinken SAD