Blinken: SAD žele da rade na stabilizaciji Zapadnog Balkana
(Izvor: Arhiva)

Blinken: SAD žele da rade na stabilizaciji Zapadnog Balkana

Američki državni sekretar Antony Blinken, koji je učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova EU, pokazao je interesovanje za evropsko susjedstvo, a posebno je rekao da su SAD spremne da rade i na stabilizaciji Zapadnog Balkana, piše danas briselski Politico.

Pozivajući se na diplomatske izvore, portal navodi da već sama činjenica da je Blinken tako brzo pristao da učestvuje na jučerašnjem sastanku Savjeta za spoljne poslove predstavlja dobar znak. To što je ostao i odslušao svih 27 ministara još je jedan znak, barem njegovog strpljenja, dodaje se.

Pozivajući se na saopštenje američkog State departmenta Politico navodi da je na sastanku bilo riječi o "zajedničkom odgovoru na goruća globalna pitanja, uključujući Covid-19, Iran, Kinu i klimatske promjene, a sekretar je, kako se dodaje, pozdravio odluku EU da nametne sankcije Rusiji pod režimom sankcija zbog ljudskih prava, kao odgovor na akcije preduzete protiv Alekseja Navaljnog i njegovih pristalica".

SAD pripremaju vlastiti odgovor na zatvaranje i trovanje ruskog opozicionara, a očekuje se da će se narednih sedmica ordinirati oko sankcija s Evropom, navodi se.

federalna.ba/Beta

Antony Blinken Zapadna Evropa
SAD Jemen Huti terorizam lista Antony Blinken Donald Trump
0 07.02.2021 12:34
Antony Blinken Sjeverna Koreja Rusija
0 01.02.2021 16:01
Antony Blinken
0 26.01.2021 19:18