Blinken: Referendumi u Ukrajini predstavljaju rusko otimanje teritorija

Blinken: Referendumi u Ukrajini predstavljaju rusko otimanje teritorija

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken osudio je danas referendume o pripajanju u ukrajinskim oblastima pod ruskom kontrolom i rekao da oni nisu ništa drugo nego "otimanje teritorije".

"Ta parodija od referenduma koje je Kremlj organizovao nisu ništa drugo nego bezuspješan pokušaj prikrivanja nečeg što nije ni manje ni više nego još jedan pokušaj da se otme ukrajinska teritorija", rekao je Blinken u saopštenju.

"Da budemo jasni, rezultate je namjestila Rusija i oni ne odražavaju volju ukrajinskog naroda", rekao je Blinken.

Američka osuda referenduma nije nova ali je Blinken ovo rekao u vrijeme kada ruski predsjednik Vladimir Putin namjerava sutra u Moskvi da formalizuje rusko pripajanje četiri ukrajinske oblasti gdje su održani referendumi, koje je osudio Kijev i njegovi zapadni saveznici.

Kremlj će sutra u podne održati ceremoniju na kojoj će zvanično biti pripojene ukrajinske oblasti Donjeck i Lugansk kao i Herson i Zaporožje, najavio je portparol Dmitrij Peskov.

Blinken je ponovio da SAD neće nikad priznati pripajanje teritorija, govoreći o "nelegitimnim referendumima kojim se krši međunarodno pravo i koji idu protiv svjetskog mira i bezbjednosti".

SAD će nastaviti da podržavaju Ukrajinu koliko je potrebno, zaključio je on.

federalna.ba/Beta

Antony Blinken SAD Rusija Ukrajina