Blinken će sljedeće sedmice posjetiti Francusku i Belgiju
(Izvor: Ilustracija/Anews)

Blinken će sljedeće sedmice posjetiti Francusku i Belgiju

Američki državni sekretar Antony Blinken posjetiće Francusku i Belgiju sljedeće sedmice, objavio je u srijedu State Department.

Posjeta će naglasiti predanost SAD-a "NATO savezu, jačanju transatlantskog partnerstva i rješavanju globalnih izazova," rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

"Blinken će se sastati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu kako bi razgovarali o podršci Ukrajini, naporima da se spriječi eskalacija sukoba u Gazi i drugim pitanjima", rekao je Miller.

Šef američke diplomatije potom će otputovati u Brisel, u Belgiju kako bi prisustvovao sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a, koji se poklapa sa 75. godišnjicom NATO-a 4. aprila.

Na marginama sastanka NATO-a, Blinken će se sastati sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, kao i predstavnicima drugih zemalja.

Blinken i administratorka USAID-a Samantha Pauer takođe će se pridružiti trilateralnom sastanku SAD-EU sa Armenijom, zajedno sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i armenskim premijerom Nikolom Pashinyanom.

federalna.ba/AA

Antony Blinken posjeta Francuska Belgija
Francuska Nova Kaledonija
0 28.05.2024 09:47
Francuska EURO Olivier Giroud
0 24.05.2024 10:30
Vladimir Putin Bjelorusija posjeta
0 24.05.2024 08:57
Antony Blinken sankcije strani agenti Gruzija
0 24.05.2024 08:42