Blair u Skupštini Kosova: Nikada se nisam pokajao zbog pružene pomoći

Bivši premijer Velike Britanije Tony Blaira obratio se poslanicima na svečanoj sjednici Skupštine Republike Kosovo, povodom 25. godišnjice oslobođenja Kosova.

Bivši britanski premijer rekao je da se sjeća tenzija, političkih pregovora i diplomatskih napora za donošenje odluka u vrijeme rata. Prisjetio se albanskih izbjeglica u kampovima kod Skoplja, koje je posjetio i njihovih lica koja traže pomoć. Blair je istakao da se danas i zauvijek sjećamo onih koji su dali svoje živote za slobodu Kosova, te da se nikada nije pokajao zbog pružene pomoći.

„Za mene borba za Kosovo nije bila samo za Kosovare, već za sve nas, uključujući i moju zemlju, koja smatra da je za slobodu i pravdu vrijedno ustati i, ako je potrebno, boriti se za nju. I u svijetu koji je danas toliko međusobno zavisan, gdje, kao što vidimo sa sukobima u Ukrajini i Gazi, postoji mnogo slojeva i veza između onoga što se dešava u jednoj areni i onoga što se dešava u zemljama koje su daleko od te arene. Od suštinskog je značaja da pronađemo rješenja koja su u skladu sa tim vrijednostima i da ih podržavamo, a ne da im se suprotstavljamo“, naglasio je Blair.

Premijer Velike Britanije u vrijeme bombardovanja 1999. godine, kazao je da odlučnost Kosovara simbolizuje želju za boljom budućnošću i da Kosovo treba da bude punopravna članica Evropske unije. Blair je rekao da zna da se Kosovo još uvijek suočava sa mnogim izazovima i da mnoge zemlje još uvijek ne priznaju Kosovo, ali da za mnoge mlade ljude koji su rođeni nakon rata treba učiniti još više da im se pruži prilika koju zaslužuju.

„Hajde da zamislimo budućnost na trenutak. Zamislite da je Kosovo integrisano u Evropsku uniju. Zamislite domaći mir u zemlji i međunarodno priznanje u inostranstvu. Zamislite da talentovana omladina Kosova kao dio evropske zajednice pomogne da se razvijaju inovacije u tehnologiji koja transformiše svijet“, rekao je Blair.

Zahvalio se svima koji su radili tada, posebno predsjedniku Kosova Ibrahimu Rugovi, rukovodstvu predsjednika SAD-a Bill Clintona, generalnom sekretaru NATO-a Javieru Solani, evropskim liderima, generalu Wesley Clarku i svima drugima koji su u to vrijeme bili aktivno angažovani za rješenje pitanja Kosova.

Bivšeg premijera Velike Britanije Tonya Blaira jutros su odvojeno primili predsjednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti i predsjednik Skupštine Glauk Konjufca.

Gradonačelnik Prištine Perparim Rama uručiće mu danas nagradu „Ključ grada“, a potom će mu na svečanoj ceremoniji biti dodjeljeno zvanje „Počasni građanin prijestolnice“.

NATO bombardovanje tadašnje Savezne Jugoslavije, koje je počelo 24. marta 1999. godine, okončano je potpisivanjem Kumanovskog sporazuma 9. juna 1999. u Kumanovu, na sjeveru Sjeverne Makedonije. Dan posle, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojio je Rezoluciju 1244, prema kojom su uspostavljene mirovna misija NATO-KFOR i civilna misija Ujedinjenijih nacija (UNMIK).

federalna.ba/AA

 

 

Tony Blair Kosovo posjeta
Japan posjeta sukob ministrica
0 19.07.2024 12:36
Hrvatska Dubravka Bošnjak posjeta Vili Beroš
0 12.07.2024 13:06
Kosovo Srebrenica genocid Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 10.07.2024 18:11
Kosovo Jim O’Brian Washington
0 10.07.2024 08:50