BKC Sarajevo: Večeras izložba Bojana Stojčića „Molimo Vas da ne svirate klavir“
(Izvor: BKC KS)

BKC Sarajevo: Večeras izložba Bojana Stojčića „Molimo Vas da ne svirate klavir“

U JU „Bosanski Kulturni Centar KS“, večeras 23. 11. 2023. u 19:00 sati, biće otvorena izložba „Molimo Vas da ne svirate klavir“, autora Bojana Stojčića.

Program, koji se održava  povodom obilježavanja dvadeset i osme godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, započet će Stojčićevom performativnom instalacijom, a potom će u galeriji BKC-a biti prikazan film Hope „Hotel Phantom“.

„Dejtonski mirovni sporazum, pregovaran u hotelu Hope (eng. nada) pri zračnoj bazi Wright-Patterson u Daytonu, Ohio, zaustavio je rat u Bosni i Hercegovini. Dvadeset sedam godina nakon sporazuma, početkom jula 2022. godine, umjetnik iz Bosne i Hercegovine rezervisao je sobu u tom hotelu. Tokom nekoliko dana provedenih tamo, jeo je, spavao i provodio vrijeme u istim hodnicima kao ljudi koji su oblikovali budućnost njegove zemlje i njenih stanovnika i stanovnica, dokumentirajući odjeke historijskog događaja"-navodi se u saopćenju BKC KS.

Film "Hope Hotel Phantom", prikazan je u takmičarskom programu ovogodišnjeg SFF-a.

Bojan Stojčić rođen je u Sarajevu 1988. godine i  je jedan od najsnažnijih glasova recentne umjetnosti iz Bosne i Hercegovine. Diplomirao je i magistrirao na odsjeku za Grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, te svoju umjetničku praksu započeo kao kreativni suradnik Anura Hadžiomerspahića u Ideologija kreativnom timu.

Centralno za njegov izražaj su jednostavne intervencije u svakodnevnicu, kojima Stojčić naglašava trenutnost, poetiku, tragove te političnost svojih subjekata. Njegov rad predstavljen je i odabran u renomiranim umjetničkim institucijama te privatnim kolekcijama u Sjevernoj Americi i Evropi. Pored grafičkog dizajna, Bojan Stojčić se intenzivno bavi konceptualnom umjetnošću i crtežom. Dobitnik Zvono nagrade za 2023. Redovni je član ULUBIH-a i ULUPUBIH-a.

federana.ba

izložba
Fasade i interijeri gradova svijeta Sarajevo izložba
0 15.02.2024 21:16
projekat "Ratne ljubavi" BKC Sarajevo izložba
0 14.02.2024 13:01
izložba Grupa Zvono
0 09.02.2024 12:42
Muzej Grada Zenica Adnadin Jašarević stripovi izložba
0 09.02.2024 09:13