Bjeloruske vlasti nastavile obračun sa nezavisnim medijima

Bjeloruske vlasti nastavile obračun sa nezavisnim medijima

Bjeloruske vlasti pretresle su danas kancelarije nezavisnog regionalnog dnevnog lista i uhapsile tri njegova novinara, nastavljajući tako obračun sa medijima i aktivistima civilnog društva.

Uhapšeni su urednik lista Regionalnaja gazeta Aleksandar Mancevič i novinarke Zoja Krutskaja i Nasta Utkina, navelo je Bjelorusko udruženje novinara.

Oni su privedeni nakon pretresa kancelarija lista u gradu Molodečno, udaljenom 80 kilometara od Minska.

U prethodnih deset dana vlasti su izvršile 64 pretresa prostorija medija, navodi Bjelorusko udruženje novinara.

U pritvoru su 32 novinara. Oni čekaju ili suđenje ili izdržavanje kazne.

Vlasti su danas zamrzle bankovne račune bjeloruskog PEN centra, udruženja pisaca koje vodi Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2015. godinu.

Aleksijevič, članica opozicionog Koordinacionog savjeta, otišla je iz Bjelorusije prošle godine nakon što je bila privedena na ispitivanje.

Sud u Minsku je danas izrekao kazne zatvora od pet do devet godina za 11 osoba optuženih za koordnisanje "radikalnih akcija" i planiranje podmetanja požara.

Centar za zaštitu ljudskih prava Vesna tih 11 osuđenika smatra političkim zatvorenicima i navodi da ih u zemlji ima 562.

Bjeloruska vlast je počela oštar obračun sa protivnicima poslije predsjedničkih izbora u avgustu 2020. godine, kada su širom zemlje izbili masovni antivladini protesti. Demonstranti su se pobunili zbog zvaničnih rezultata izbora, prema kojima je ubjedljivo pobijedio dugogodišnji autoritarni šef države Aleksandar Lukašenko.

Višemjesečni protesti su trajali do zime, uprkos nastojanju vlasti da ih uguše hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima.

Zbog učešća na demonstracijama od avgusta je uhapšeno više od 34.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti našli su se i nezavisni mediji, a hapšeni su i novinari koji su izvještavali sa protesta.

federalna.ba/Beta

Bjelorusija novinari novinarstvo hapšenje mediji slobodni mediji
hapšenje Tomislav Tolušić
0 07.07.2022 09:44
hapšenje Europol kriminal
0 05.07.2022 14:23
Prijedor policija hapšenje vozilo oduzeto vozilo
0 04.07.2022 14:04
Aleksandar Lukašenko Bjelorusija Ukrajina Rusija
0 02.07.2022 22:08
pucnjava Neum hapšenje
0 01.07.2022 10:20