Bivši ruski predsjednik obećao još osvajanja u Ukrajini

Bivši ruski predsjednik obećao još osvajanja u Ukrajini

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev obećao je da će Rusija zauzeti još teritorija u Ukrajini. On je to rekao godinu dana poslije aneksije četiri ukrajinska regiona, koju je sadašnji predsjednik Vladimir Putin predstavio kao dostignuće projekta "Nova Rusija" za stvaranje ruske teritorije na jugu i istoku Ukrajine.

Rusija će nastaviti svoju vojnu operaciju sve dok potpuno ne uništi nacistički režim u Ukrajini i oslobodi svoje iskonske teritorije, izjavio je Medvedev, zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije.

"Pobjeda će biti naša. I još novih regiona će se pridružiti Rusiji", poručio je Medvedev, revnosni pobornik ruskog napada na Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u snimljenom govoru obećao je "regeneraciju i društveno-ekonomski razvoj" pripojenih regiona Ukrajine.

"Braneći naše sugrađane u Donbasu i Novoj Rusiji, mi branimo samu Rusiju i borimo se za našu otadžbinu, suverenitet, za naše duhovne vrijednosti i naše jedinstvo", rekao je Putin koji je 30. septembar proglasio "Danom ujedinjenja".

Krajem septembra 2022., poslije organizovanja referenduma koji su Kijev i Zapad ocijenili kao nezakonit, Putin je odobrio aneksiju ukrajinskih regiona Donjeck i Lugansk na istoku, kao i regiona Zaporožja i Hersona na jugu Ukrajine.

To pripajanje ukrajinske teritorije Rusiji izazvalo je oštre osude ukrajinskih vlasti i njenih zapadnih saveznika.

Međutim, Rusija samo djelimično kontroliše te regione i izložena je kontraofanzivi Ukrajine koja nastoji da ih oslobodi.

federalna.ba/Beta-AFP

 

Dmitrij Medvedev Rusija Ukrajina