videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Bivši radnici preduzeća „21. decembar“ protestovali ispred hotela Rudar u Zenici

Ispred hotela Rudar u Zenici, koji je 7. marta prodat na javnoj licitaciji za više od 4 miliona maraka, protestvovali su bivši radnici preduzeća „21. decembar“. Naime, preduzeće je otišlo u stečaj 2010. godine.  Iako je stečajni postupak završen, obaveze prema radnicima nisu ispunjene. Neuvezan staž i neisplaćene plaće samo su dio desetogodišnje agonije bivših radnika  preduzeća 21. decembar.

Spoznavši činjenicu da obaveze prema bivšim radnicima Hotela Rudar, odnosno preduzeća 21. decembar neće biti ispunjene prodajom hotela u kojem su radili navela ih je na mirno okupljanje. Prema tvrdnjama radnika u hotelu su ostale specijalne mašine za poslastičarstvo, peći, hladnjaci i druga oprema namijenjena za ugostiteljsku djelatnost vrijedna oko 530.000 maraka, što je dovoljno za izmirivanje jednog dijela obaveza  prema radnicima.

„Mi smo se odricali svojih plata, uzimali smo mnoge stvari u hotel. Rudnik ni jednu marku nije uložio poslije rata, ni jednu jedinu marku nije uložio u hotel. Sva je naša imovina unutrašnja u hotelu“, tvrdi bivši radnik Zijad Kovač.

Iako je zgrada Hotela Rudar pripadala Rudniku, osnivač preduzeća je država BiH, odnosno  Općina Zenica, kasnije su osnivačka prava, kako je navedeno iz nejasnih razloga, prenesena na kanton. Sumnjivi prenosi vlasništva doveli su radnike na rub egzistencije.

„Mi po razlici plata, po kolektivnom ugovoru, potražujemo 14 neisplaćenih plata i tražimo uvezivanje staža od 3 godine i 2 mjeseca. Sve je to nama obećano, ali do danas mi smo ostali ovdje niko i ništa. Mi se samo vodimo kao građani na papiru kada trebamo da glasamo. Nas nema nigdje, 10 godina mi nemamo nikakva primanja“, kaže bivši radnik Senad Delić.

„Zakazat ćemo skup pred kantonom, pred Vladom. Pošto smo mi od kantonalnog značaja, kanton je dužan nas da riješi. Međutim, on se oglušio, ništa ne poduzima“, dodaje Kovač.

U borbi za svoja prava radnici su  posjetili upravu Rudnika, Poreznu upravu i Vladu ZDK, te poslali upite o svom statusu. Međutim, za sada bez odgovora. Spremni su za naredne, radikalnije korake ukoliko ubrzo ne dobiju odgovor na svoje upite i zahtjeve.

federalna.ba

Rudar Zenica protest 21. decembar
Albanija Tirana protest
0 21.05.2024 17:08
protest Radnici
0 17.05.2024 22:01
Banja Luka Banjaluka roditelji vrtići privatni vrtići protest
0 15.05.2024 17:25
Varšava Zeleni dogovor protest
0 10.05.2024 15:27
protest Kuala Lumpur
0 04.05.2024 15:15