videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Bivši radnici Krivaje najavili za u petak proteste ispred zgrade Vlade FBiH

Bivši radnici Krivaje Zavidovići jutros su na zboru radnika odlučili da će u petak, 4. augusta, održati mirne proteste ispred zgrade Vlade Federacije BiH. Njihov osnovni zahtjev je uvezivanje radnog staža da bi radnici koji su stekli pravo na penziju u prošloj i ovoj godini mogli ovo pravo i ostvariti. Podsjećamo, Krivaja je prije 8 godina prodata tzv. „ortačkoj grupi“ , ubrzo je stala proizvodnja, a radnici ostali bez ikakvih primanja.

Iako su zvali kabinet, termin za sastanak nisu dobili, iako su posljednjih mjeseci uporno tražili samo da ih premijer Federacije i nadležni ministar prime, porazgovaraju i čuju njihove zahtjeve.

Tri su stvari zbog kojih traže sastanak, kaže Ramiz Mujić, bivši radnik Krivaje Mobel Zavidovići u stečaju: “Rješavanje penzionisanje radnika, socijalno zbrinjavanje radnika i vraćanje imovine Vladi Federacije zato što je to kriminalno privatizacija bila”.

Prije 8 godina, kad je stala proizvodnja u Krivaji, bilo je oko 1.000 radnika. Danas nešto više od 300 radnika čeka uvezivanje staža. 102 radnika su u prošloj i ovoj godini stekla uvjete za penzionisanje. No, sredstva koja Vlada Federacije planira izdvojiti za Krivaju nisu dovoljna. Upit smo uputili i na adresu Vlade Federacije - odgovor još nismo dobili.

“Kad smo izračunali, oni koji su 2023. godine, otprilike među zadnjom grupom, dobit će penziju 2027. godine ovim tempom”, kaže bivši radnik Mirsad Hodžić.

Bivša radnica je i Samra Dizdarević: “Mene izdržava majka sa minimalnom penzijom, a da nije nje, otišla bih direktno pred Vladu i prosila, jer ne bih imala kruha za živjeti, a nisam više za posla”.

Samrinu sudbinu dijele i ostale njene kolege. I do kraja održavanja zbora radnici su odlučili – ako do srijede ne dobiju termin za sastanak, uslijedit će protesti, u petak, 4. augusta, ispred zgrade Vlade Federacije BiH.

federalna.ba

Krivaja Krivaja Mobel Krivaja Zavidovići Zavidovići
Zavidovići
0 11.06.2024 15:06
Rukomet rukometna reprezentacija BiH Zavidovići
0 22.05.2024 13:32
Zavidovići komunalno poduzeće smeće
0 25.03.2024 18:11