Bivši meksički car droge osuđen zbog pomaganja El Chapo kartela
(Izvor: Getty Images)

Bivši meksički car droge osuđen zbog pomaganja El Chapo kartela

Bivši meksički službenik za provođenje zakona, koji je nekada bio zadužen za borbu protiv trgovaca drogom, osuđen je na američkom suđenju za korupciju zbog njegovih veza sa kartelom Sinaloa.

Federalni tužioci u Brooklynu su izjavili da je Genaro Garcia Luna primio milione dolara mita od kartela koji je nekada vodio Hoaquin "El Chapo" Guzman u zamjenu za zaštitu od hapšenja, siguran prolaz za pošiljke kokaina i dojave o predstojećim operacijama za provođenje zakona.

Garcia Luna je jedan od najviših meksičkih zvaničnika ikada optuženih za veze sa trgovinom drogom. Vodio je meksičku Federalnu istražnu agenciju od 2001. do 2005. i bio je ministar javne sigurnosti od 2006. Blisko je sarađivao sa američkim agencijama za borbu protiv narkotika i obavještajnim agencijama u sklopu razbijanja kartela bivšeg predsjednika Felipea Calderona. Tokom četiri sedmice suđenja, porotnici su saslušali devet osuđenih članova kartela koji su pristali da sarađuju u istrazi tužioca i svjedočili o mitu koji je Garcia Luna dobio. Tužiteljica Saritha Komatireddy, rekla je porotnicima da kartel nije mogao isporučivati drogu bez njegovog saučesništva.

"Ovi lideri su optuženom platili mito za zaštitu - i dobili su ono za šta su platili", rekla je Komatireddy u svojoj završnoj riječi, misleći na Guzmana i još dvije visokorangirane ličnosti kartela Sinaloa.

Garcia Luna je, kako je rekla, "koristio svoj zvanični položaj u vladi da zaradi milione dolara od ljudi koje je trebao krivično goniti". Garcia Luna, koji se preselio u SAD nakon što je napustio funkciju i uhapšen 2019. godine, izjasnio se da nije kriv. Njegovi advokati su tvrdili da su se tužioci oslanjali na nedosljedne priče osuđenih nasilnih kriminalaca koji su ga umiješali kako bi se osvetili čovjeku koji ih je uhapsio, u pokušaju da im se smanje zatvorske kazne u SAD.

Cezar de Castro, advokat odbrane, predstavio je Garviju Lunu kao vrijednog porodičnog čovjeka i rekao da njegovi tužioci imaju "nevjerovatne motive da lažu".

Guzman je 2019. godine osuđen na doživotni zatvor nakon što je u Brooklynu osuđen zbog trgovine drogom i zavjere za ubistvo. On se nalazi u strogo obezbijeđenom "supermax" zatvoru u Koloradu.

federalna.ba/The Guardian

Genaro Garcia Luna El Chapo presuda