"Bilo bi poražavajuće ako čelnici EU ne daju Ukrajini zeleno svjetlo za pregovore o članstvu"
(Izvor: Fena/Arhiv)

"Bilo bi poražavajuće ako čelnici EU ne daju Ukrajini zeleno svjetlo za pregovore o članstvu"

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izjavio je u ponedjeljak da bi bilo "poražavajuće" za Kijev i Evropsku uniju ako čelnici EU ne daju njegovoj zemlji zeleno svjetlo za pregovore o članstvu na samitu ove sedmice.

Lideri se sastaju u četvrtak i petak kako bi odlučili da li će pokrenuti pregovore o članstvu s Kijevom i dati mu 50 milijardi eura ekonomske podrške, te kako nastaviti vojnu pomoć za odbranu Ukrajine od ruske invazije.

- Majka svih odluka, najvažnija odluka je naravno odluka o otvaranju pristupnih pregovora - rekao je Kuleba, doputujući na sastanak sa ministrima vanjskih poslova EU u Briselu.

- Ne mogu da zamislim, ne želim ni da govorim o razornim posljedicama koje će se desiti ako (Evropsko) vijeće ne donese ovu odluku - rekao je on na engleskom.

Takva odluka bi pokazala da EU nije u stanju da ispuni svoje historijske obaveze, dodao je on.

Osiguravanje nove finansijske pomoći iz Evrope je ključno jer se povećavaju sumnje u buduću podršku SAD-a Kijevu, koji se u velikoj mjeri oslanja na zapadnu finansijsku pomoć. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao bi ove sedmice posjetiti Washington.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji se hvali svojim vezama s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, zaprijetio je da će staviti veto na pregovore o pomoći i proširenju na samitu od 14. do 15. decembra.

Sve ove odluke - kao i još jedna o 12. paketu sankcija EU protiv Rusije od potpune invazije Moskve u februaru 2022. - zahtijevaju jednoglasnu podršku svih 27 zemalja bloka.

Mađarska je već ublažila sankcije Rusiji i prošlog decembra stavila veto na sporazum da se Ukrajini dodijeli 18 milijardi eura 2023. godine.

Budimpešta je na kraju dozvolila tu pomoć nakon što se danima cjenkala oko pomoći EU Mađarskoj, koja je bila blokirana zbog zabrinutosti za demokratsko nazadovanje pod Orbanom.

federalna.ba/Fena

Ukrajina EU članstvo