Biles, McCain, Jobs i Washington među onima koje će Biden odlikovati Medaljom slobode 

Biles, McCain, Jobs i Washington među onima koje će Biden odlikovati Medaljom slobode 

Predsjednik SAD-a Joseph Biden odredio je 17 Amerikanaca, među kojima su glumac Denzel Washington, gimnastičarka Simone Biles i pokojni republikanski senator John McCain, kojima će uručiti najviše civilno odličje zemlje - Predsjedničku medalju slobode.

Biden će odati priznanja Sandri Lindsay, bolničarki iz New Yorka, koja je pred televizijom u decembru 2020. zasukala rukav i dobila prvu dozu Covid-19 vakcine datu u SAD-u, javila je danas Bijela kuća.

Bidenov počasni spisak odlikovanih, koji je Bijela kuće prenijela medijima, uključuje osobe koje su žive i koje nisu iz svijeta Hollywooda, sporta, politike, vojske, ljude koji su akdemci, aktivisti za građanska prava i socijalnu pravdu.

Američki predsjednik će uručiti medalje iduće nedjelje u Bijeloj kući.

Među dobitnicima su i pokojni osnivač Applea Steve Jobs, fudbalerka Megan Rapinoe, bivša zastupnica Gabrielle Giffords, koja je teško povrijeđena u oružanom napadu i od tada se zalaže za strože regulisanje oružja.

Biden je i sam dobitnik odlikovanja. Predsjednik Barack Obama ga je nagradio za javnu službu kao dugogodišnjeg američkog senatora i potpredsjednika dodijelivši mu Predsjedničku medalju za slobodu u januaru 2017. godine, nedjelju dana prije nego što su otišli sa mjesta predsjednika i potpredsjednika SAD-a.

Dobitnici medalja od Bidena su "prevazišli znantne prepreke da ostvare impresivna dostignuća u umjetnosti i nauci, posvetili svoj život zalažući se za najosjetljivije medju nama i djelovali sa hrabrošću da unesu promjene u svoje zajednice i širom svijeta dok su utirali put za buduće generacije", saopćila je Bijela kuća.

Ova počast rezervisana je za ljude koji su dali primjerne doprinose prosperitetu, vrijednostima ili bezbjednosti SAD-a, svjetskom miru ili drugim značajnim javnim, društvenim ili privatnim poduhvatima, navela je Bijela kuća.

Biles je američka gimnastičarka sa najviše odličja u historiji zemlje - osvojila je 32 olimpijske medalje ili medalje na šampionatima. Ona se glasno zalaže za pitanja koja su za nju vrlo lična kao što je mentalno zdravlje sportista, djeca u hraniteljskoj njezi i seksualni napadi na žrtve.

Lindsay se zalagala za vakcinacije protiv Covida-19 i dobila je prvu dozu vakcine u SAD-u.

McCain, koji je umro od raka mozga 2018. godine, proveo je više od pet godina u zatočeništvu u Vijetnamu dok je služio u američkoj mornarici. On je kasnije predstavljao američku saveznu državu Arizonu u oba doma Kongresa i bio je predsjednički kandidat Republikanaca 2008. godine. Biden je rekao da je McCain "dragi prijatelj" i heroj.

Denzel Washington je glumac, dobitnik dva Oskara, reditelj i producent. On takodje ima Toni nagrade, dva Zlatna globusa i nagradu Cecil B. DeMille za životno djelo.

federalna.ba

Joseph Biden Predsjednička medalja slobode SAD
SAD klimatske promjene
0 07.08.2022 20:30
SAD New Mexico Muslimani ubistvo
0 07.08.2022 12:22
Kina Tajvan vojna vježba SAD
0 07.08.2022 10:53
žrtve migranti SAD Florida
0 07.08.2022 10:16
koronavirus Covid19 virus Joseph Biden SAD pandemija
0 06.08.2022 20:22
saobraćajna nesreća Anne Heche Los Angeles SAD
0 06.08.2022 19:10