Bihać ovog vikenda domaćin Balkanskog prvenstva u brdskom biciklizmu
(Izvor: Fena/Muhamed Sadiković)

Bihać ovog vikenda domaćin Balkanskog prvenstva u brdskom biciklizmu

Brdsko - biciklistički klub "Daj krug" iz Bihaća i Biciklistički savez Bosne i Hercegovine ovog su vikenda prvi put domaćini i organizatori Balkanskog šampionata u brdskom biciklizmu.

Grad na Uni ugostio je 11 balkanskih nacionalnih timova sa više od 200 članova, a glavna utrka koja je u kalendaru Svjetske biciklističke federacije (UCI) vozit će se u nedjelju na stazi Bihać - Zavalje, odnosno na usponu prema planini Plješevica.

- Staza je duga oko četiri kilometra i 300 metara, te je izuzetno tehnički zahtjevna. Moram pohvaliti Adnana Mekića i sve njegove kolege, koji su zaslužni za vrhunsku pripremu staze, ali i kompletnu organizaciju. Imamo velika očekivanja od bosanskohercegovačkih biciklista, iako će imati i više nego respektabilnu konkurenciju. Nadam se da će nam rezultatski pogodovati upravo ta zahtjevnost staze, ali prvenstveno da će ovo biti jedno od najbolje organiziranih prvenstva do sada - rekao je direktor utrke Amar Njemčević.

U našem nacionalnom timu najviše se očekuje od četvorostruke šampionke Balkana i sedme biciklistkinje svjeta Lejle Tanović.

- Četiri puta zaredom sam trijumfovala na ovom natjecanju i mislim da je opravdano što očekujem ponavljanje takvog rezultata. Težak je period iza nas zbog pauze uslovljene pandemijom koronavirusa, međutim prilično smo se dobro pripremili i upoznali sa stazom. O konkurenciji je suvišno govoriti, jer su tu takmičarke iz Turske, Grčke, Srbije i Slovenije, a znamo kakve su to sportske i biciklističke velesile - kazala je Tanović.

Posebno je istaknuta i sportsko - turistička promocija Bihaća i Bosne i Hercegovine.

- Prije svega, ovo je ogroman organizacijski izazov, s kojim se za sada uspješno nosimo. Ugostili smo oko 150 takmičara i oko 50 drugih članova iz 11 nacionalnih timova. Svi će u Bihaću boraviti nekoliko dana, tako da je ovo zaista izuzetna sportsko - turistička promocija ovog dijela Bosne i Hercegovine. Taj smo ispit nadam se uspješno položili, a vjerujem da ćemo ostvariti i zavidne rezultate na nedjeljnim utrkama - riječi su selektora reprezentacije BiH u brdskom biciklizmu i organizatora prvenstva Adnana Mekića.

Ceremonija otvaranja i prvi službeni sastanci tehničkog osoblja su danas u poslijepodnevnim i večernjim satima, dok se takmičarske utrke na ovogodišnjem Balkanskom prvenstvu voze u nedjelju od 10 sati.

federalna.ba/Fena

biciklizam vožnja biciklom bicikli biciklijada biciklista bicikla bicikl Bihać