videoprilog Emine Macić (Dnevnik 2)

BiH se pridružuje Rezoluciji UN-a o Ukrajini, Dodik prijeti prekidom koalicije

Predsjednik RS-a Milorad Dodik prijeti da će doći do prekida koalicije na državnom nivou - nezadovoljan je što se BiH pridružuje Rezoluciji Opće skupštine Ujedinjenih naroda koja poziva na mir i povlačenje ruskih snaga i osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu. Glasovanje ambasadora Svena Alkalaja je nazvao nezakonitim. Oglasila se i predsjedavajuća Predsjedništva BiH, navodeći da jedini formalni stav kojeg predstavnik BiH može iznijeti o ovoj Rezoluciji - jeste suzdržanost.

Dodik ovaj put prijeti svojim koalicionim partnerima na državnom nivou zbog UN-ove rezolucije koja podržava sveobuhvatan, pravedan i trajan mir u Ukrajini. Važno je napomenuti da je BiH nakon sticanja statusa kandidata za članstvo u EU preuzela obavezu usklađivanja svoje vanjske politike s onom koju vodi Unija, ali Dodik uprkos tome poručuje da mu to nije bitno: "Očigledno da se nastavlja stara praksa gospođe Bisere Turković gdje je ona unilateralno i mimo Predsjedništva koje je razmatralo to pitanje i nije se saglasilo jer gospođa Željka Cvijanović nije dala svoju saglasnost, iz Ministarstva je neko dao druge instrukcije koje nisu u skladu sa Predsjedništvom. To je stara praksa i to će dovesti do raspada ovog sistema vlasti i niko to neće trpjeti. To treba da odluči Predsjedništvo".

Uslijedila je i kritika predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović koja je upućena šefu diplomatije naše zemlje Elmedinu Konakoviću. Cvijanović je Konakoviću uputila dopis u kojem je istaknuto da je državno Predsjedništvo isključivo nadležno za vođenje vanjske politike BiH.

"Kako ste se Vi sa vašim dopisom od 22. februara 2023. oglušili o stav Predsjedništva BiH po pitanju pridruživanja i kosponzorstva predmetne Rezolucije, Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH od Minstarstva inostranih poslova zahtijeva da sadržaj svojih instrukcija prema DKP Mreži BiH, uključujući i konkretan slučaj, striktno uskladi sa stavovima Predsjedništva. U konkretnom slučaju, u skladu sa rezultatom procedure usaglašavanja u okviru Predsjedništva, jedini formalni stav kojeg predstavnik BiH može iznijeti na 11. hitnom posebnom zasjedanju Generalne skupštine UN-a jeste suzdržanost po pitanju pridrživanja Rezlouciji, odnosno odbijanje prihvatanja statusa kosponzora."

I dok cijeli svijet opravdano osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu, ponosa zbog dobrih odnosa sa Rusijom, ni ovaj put nije manjkalo kod lidera SNSD-a. Delegacija RS-a jučer je prisustvovala sjednici ruske Dume: "To što je bila parlamentarna delegacija u Rusiji, to je dobra stvar. Mislim da je veoma važno i treba primijetiti da je ta delegacija veoma burno pozdravljena od strane ruske Dume i to je nama veoma neophodno i ja bih volio i kad bih znao da će aplaudirati tamo u amerčkom Kongresu - ja bih isto tamo išao. Ja imam sankcije pa ne mogu, ali evo išao bi Radovan, on nema sankcije".

Dodik je pozvao da rat u Ukrajini prestane, ali dodaje da nije za nametanje stavova, te da ne želi prekinuti dobre odnose sa Rusijom. Smatra da BiH nije proglašena neprijateljem Rusije samo zato što je, kako kaže, politika RS-a bila konstruktivna. Dodao je da želi i dobru saradnju sa SAD-om, ali uz uslove koje sada diktiraju SAD to neće biti moguće, zaključio je Dodik.

federalna.ba

BiH UN Ukrajina rezolucija Milorad Dodik
Srbija Srebrenica genocid Vijeće sigurnosti UN-a rezolucija
0 14.04.2024 18:11
genocid negiranje genocida genocid u Srebrenici rezolucija Ujedinjene nacije Aleksandar Vučić Milorad Dodik
0 12.04.2024 20:46
Jelena Trivić Izborni zakon Milorad Dodik Narodni front
0 12.04.2024 19:13