videoprilog Belme Brigić (Federacija danas)

BiH na Igmanu dobija još jedan zatvorski kompleks po evropskim standardima

Zatvorenici iz Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo bit će prebačeni u novoizgrađeni zatvorski kompleks na Igmanu. Ideja o izgradnji ovog zatvora stara je nekoliko decenija, a realizacija, koju provodi Vlada Federacije BiH, počela je tek prije dvije godine. Projekt izgradnje finansira Evropska unija.

Kapacitet zatvora predviđen je za smještaj 300 zatvorenika. Posjeduje zasebno odjel za pritvor, za zatvorenike, za smještaj žena i za medicinsku pomoć, ali i za upravu KPZ-a. U ovaj zavod će biti premješteni i zatvorenici centralnog objekta KPZ-a Sarajevo, navodi direkor Faruk Zubčević: „Svaka etaža ima svoju šetnicu, svaka etaža unutar nje je odvojena jednom čeličnom barijerom, što znači da ni po kojem osnovu neće moći doći u kontakt osobe kojima je određena mjera pritvora, a nalaze se u istom dijelu“.

U ovaj zatvorski kompleks uloženo je više od 4,5 miliona eura, a dodatna sredstva će biti utrošena za potrebne dozvole, posebnu sigurnosnu opremu i ulaganje u ljudske resurse, što znači i upošljavanje policijskog kadra. Ono što je važno za izgradnju ovog zatvorskog kompleksa jeste da je on po standardima EU-a, što u konačnici znači benefite i za zatvorenike te humano postupanje.

„U zatvoru će biti određene aktivnosti na resocijalizaciji lica koja se nalaze na izdržavanju kazne, imamo tu konglomerat nekih aktivnosti i mogu da vam kažem da unazad 4-5 godina ovaj zavod je jedinim planskim aktivnostima uspio da čak određen broj ljudi uposli nakon izdržavanja kazne zatvora“, navodi Zupčević.

Izgradnjom ovog zatvora u potpunosti će biti ispoštovati i zakoni kojima se regulišu antikorupcione aktivnosti. Na taj način će najvećem centru pravosudnih institucija u BiH biti pružena mogućnost za vođenje pravičnih istraga, dodaje direktor KPZ-a Sarajevo: „Stvorili smo svim specijalnim jedinicama na teritoriji BiH - i SIPI i FUP-u i MUP-u kantona i graničnoj službi i Sudskoj policiji - uvjete da svi na neki način regulišu svoje prostore u smislu specijalnih, specijalističkih, kombinovanih i drugih jedinica jer imamo sasvim dovoljno tla da se to na zakonit način uradi“.

Kazneno-popravni zavod Igman prve zatvorenike će, prema planovima, primiti sredinom naredne godine, iako će radovi na objektu biti završeni u narednih nekoliko mjeseci. Također, neophodno je izvršiti i dodatne procedure u vezi sa pripremom objekta za smještaj zatvorenika.

federalna.ba

Igman zatvor
pronevjera zatvor Češka fudbalska reprezentacija
0 19.06.2024 13:26
Francuska bjegunci zatvor potraga
0 15.05.2024 09:52
Zeničko-dobojski kanton alternativna krivična sankcija rad za opće dobro zatvor
0 12.05.2024 18:35