BiH je na evropskom dnu po pitanju rodne ravnopravnosti i nazaduje

Bosna i Hercegovina nalazi se na dnu liste evropskih zemalja po pitanju rodne ravnopravnosti i bilježi nazadak, navedeno je na predstavljanju drugog izvještaja Indeksa rodne ravnopravnosti za BiH danas u Sarajevu.

Direktorica Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Vesna Ćužić izjavila je da zabrinjava što su bodovi većine domena ovogodišnjeg indeksa niži nego na prethodnom što ukazuje na nazadovanje u oblasti koja, osim što je temeljno ljudsko pravo, predstavlja preduslov za korištenje punih ljudskih potencijala u društvenom i ekonomskom razvoju svake zemlje.

Za direktoricu Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samru Filipović-Hadžiabdić rezultati istraživanja podupiru teoriju da siromaštvo ima lice žene, odnosno da žene najviše plaćaju cijenu ekonomskih kriza i pada standarda.

Predstavnica UN Women u BiH Jo-Anne Bishop rekla je da je poznato da na globalnom nivou treba poduzeti značajne mjere za postizanje rodne ravnopravnosti i da BiH te mjere poduzima, a da je današnje predstavljanje izvještaja bitan korak ka tom cilju.

Izvještaj je pokazao da u domenu Znanje, BiH ima više bodova od polovine na skali 1-100 predviđenoj metodologijom EIGE, što je nešto niže (5,2 boda) od prosjeka EU. U domeni Moć, BiH također ima polovinu najboljih bodova na skali, ali je i dalje 10 bodova niže od prosjeka EU.

U domenu Vrijeme, BiH ima rezultate ispod sredine skale od 1-100, a poređenje sa prosjekom EU nije moguće zbog različitih metodologija istraživanja.

U domenu Rad, poddomenu Učešće, BiH ima znatno niže rezultate od prosjeka EU. U domenu Zdravlje, poddomeni Status i Pristup, rezultati BiH su u velikoj mjeri uporedivi sa prosjekom EU.

Indeks rodne ravnopravnosti za BiH su izradile Agencija za ravnopravnost spolova BiH, Agencija za statistiku BiH i UN Women u sklopu prelazne faze projekta "Podrška za rodnu ravnopravnost" koji finansira Švedska.  

federalna.ba/Fena

lista rodna ravnopravnost nazadak
Saudijska Arabija Komisija rodna ravnopravnost
0 28.03.2024 12:35
rodna ravnopravnost žene kultura
0 08.03.2024 23:45
BH novinari rodna ravnopravnost
0 08.03.2024 19:07
rodna ravnopravnost Ministarstvo sigurnosti BiH
0 06.11.2023 17:30