BiH i EU nastavljaju saradnju u upravljanju migracijama

BiH i EU nastavljaju saradnju u upravljanju migracijama

Evropska unija pozitivno je ocjenila započete procese Bosne i Hercegovine na deportaciji migranata u zemlje porijekla, kao i ukupnu saradnju s Ministarstvom sigurnosti BiH u upravljanju migracijama.

O ovim pitanjima danas su u Briselu sa zvaničnicima EU razgovarali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH Saša Kecman i zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

Tokom sastanka sa šefom Odjela za BiH i Kosovo Vassilisom Maragosom i šefom Odjela za podršku migracijama u Direktoratu za politiku susjedstva i proširenje (DG NEAR) Franciscoom Gazteluom razgovarano je o trenutnoj situaciji u upravljanju migracijama i budućoj saradnji u ovoj oblasti.

Istaknuto je da povratak ilegalnih migranata ostaje prioritet BiH, ali i EU. Uskoro se očekuje da će finansijska sredstva EU za ovu namjenu biti operativna kako bi se mogle realizovati deportacije i većih grupa migranata.

Istaknuto je da Službu za poslove sa strancima BiH treba dodatno kadrovski ojačati, a za organizaciju deportacije većih grupa treba proširiti i kapacitete Imigracionog centra.

Također, razgovarano je i o realizaciji započetih procesa za uspostavu kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om te saradnji sa FRONTEX-om.

Sastancima u Briselu prisustvovali su i predstavnici direkcija EK za unutrašnje poslove i humanitarnu pomoć - saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

federalna.ba/Fena

Ministarstvo sigurnosti BiH Evropska Unija Služba za poslove sa strancima BiH migranti
migranti ilegalni migranti Zapadni Balkan
0 03.12.2022 11:33
Evropska Unija ruska nafta
0 02.12.2022 20:09
Oružane snage BiH OS BiH Vijeće EU pomoć Evropska Unija
0 01.12.2022 18:55
Johann Sattler Transparency International BiH Transparency International u Bosni i Hercegovini Transparency International korupcija Evropska Unija
0 01.12.2022 18:44
Frank-Walter Steinmeier Evropska Unija Njemačka Sjeverna Makedonija Stevo Pendarovski
0 29.11.2022 17:27