BiH čista od mina moguća do 2027. ukoliko vlasti ispune svoje obaveze
(Izvor: AA)

BiH čista od mina moguća do 2027. ukoliko vlasti ispune svoje obaveze

Bosna i Hercegovina očišćena od mina moguća je do 2027. godine ukoliko svi nivoi vlasti u toj zemlji urade ono što su obećali u Strategiji protivminskog djelovanja, izjavio je u srijedu Saša Obradović, direktor Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevu je danas upriličena svečanost povodom obilježavanja 20 godina od osnivanja Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini i 25 godina od usvajanja Konvencije o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje i prevoza protivpješadijskih mina i o njihovom uništavanju.

Događaju je prisustvovala ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, veliki broj predstavnika domaćih i međunarodnih institucija i organizacija, kojima su ovom prilikom uručene zahvalnice za dosadašnje zalaganje u oblasti protivminskog djelovanja.

Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH Obradović kazao je kako danas obilježavaju značajan jubilej za ovu oblast.

"Mislim da je u BiH urađen ogroman posao od 1996. godine, kada je prvom opštom procjenom bilo preko 4.500 kilometara kvadratnih sumnjive opasne površine, a danas govorimo o 883 kvadratna kilometra. Urađen je ogroman posao sa partnerskim organizacijama gdje smo zajedničkim snagama vratili stanovništu na upotrebu ove površine“, rekao je Obradović.

Podsjetio je kako je Strategija protivnminskog djelovanja u BiH produžena do 2027. godine, a na pitanje koliko je realno očekivati da ovaj proces bude završen do tog roka, Obradović je odgovorio:

"Mi vjerujemo da bi se moglo do 2027. godine završiti ukoliko svi nivoi vlasti urade ono što su obećali u Strategiji protivnminskog djelovanja. To je svakako podrazumijeva da se izdvoje domaća sredstva za deminiranje".

Pojasnio je kako većinu sredstava trenutno BiH dobija od donatorskih zemalja te da to one lagano žele prebaciti na bh. institucije.

Obradović je na kraju dodao kako je tokom procesa deminiranja u BiH do sada stradalo 150 deminera, među kojima najmanje 47 smrtno. Današnji dan je i trenutak kada se i njih sjećaju, te kako Centar ima obavezu da pomogne nastradalima u deminiranju.

Prema podacima BHMAC-a objavljenim u aprilu ove godine, u Bosni i Hercegovini je do sada pronađeno 80.000 mina i 65 eksplozivnih sredstava zaostalih nakon rata 1992. - 1995.

Analize pokazuju da je Bosna i Hercegovina jedna od minski najugroženijih u Evropi i u svijetu, sa preko 500.000 ugroženih građana. Nakon rata, stradalo je 1.770 lica, od čega 620 smrtno.

Bosna i Hercegovina je dobila produženje roka za uklanjanje svih preostalih minsko eksplozivnih sredstava prema Konvenciji o zabrani PP mina, te je novim rokom precizirano da zemlja bude očišćena do 2027. godine.​​​​​​​

federalna.ba/AA

mine