Srbiji će biti predloženo da ustupi BiH predmet Edin Vranj

Srbiji će biti predloženo da ustupi BiH predmet Edin Vranj

Nakon podizanja optužnice u Republici Srbiji, bit će podnesen prijedlog za ustupanje kaznenog gonjenja organima Bosne i Hercegovine u predmetu Edin Vranj, javlja Anadolu Agency (AA).

U Beogradu će u petak, 15. oktobra, biti održan sastanak glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić sa suradnicima i tužiteljice za ratne zločine Srbije Snežane Stanojković sa saradnicima u vezi sa regionalnom saradnjom i razmjenom informacija o nedostupnim osobama, kao i ostalim relevantnim pitanjima, navodi se u saopćenju iz Tužiteljstva BiH.

Navedene teme su pokrenute na prethodnom bilateranom sastanku održanom u okviru regionalne konferencije u organizaciji UNDP-a. Na tom sastanku razgovarano je između ostalog o predmetima Mujanović, Osmanović, Vranj i drugim, te potrebi uključivanja svih relevantnih institucija u obje zemlje u rješavanju ovakvih predmeta

S obzirom na informaciju da je Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu br. KTO-5/21 protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog kaznenog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. KZ SRJ, Tužiteljstvo BiH, glavna tužiteljica i rukovoditelji Posebnog odjela za ratne zločine bit će upoznati o detaljima i razlozima iste, s obzirom na to da je u Tužiteljstvu BiH donijeta naredba o neprovođenju istrage za navedenog.

U cilju nastavka saradnje i razmatranja svih činjenica do kojih su došla oba tužiteljstva, Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu - Odjeljenju za ratne zločine, za ustupanje kaznenog gonjenja u navedenom predmetu organima Bosne i Hercegovine

Ovo je rezultat zajedničkog rada tužiteljstava, a intenzivna saradnja na ovom i svim drugim predmetima će se i dalje nastaviti.

Bh. državljanin Edin Vranj uhapšen je 12. septembra u Srbiji pod optužbama za ratni zločin.

federalna.ba/AA

Edin Vranj
Edin Vranj
0 18.10.2021 17:53
Gordana Tadić Zagorka Dolovac Snežana Stanojković Edin Vranj
0 15.10.2021 15:23
Gordana Tadić Srbija Edin Vranj
0 15.10.2021 07:38
Tužilaštvo za ratne zločine Srbija Edin Vranj
0 14.10.2021 11:03
Edin Vranj advokat pritvor
0 12.10.2021 14:28