videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

BiH bez strategije kako zaštititi građane i upravljati energetskom krizom

Bosna i Hercegovina nema plan kako se izboriti s energetskom krizom izazvanom, između ostalog, i ratom u Ukrajini - čulo se danas na okruglom stolu koji se bavio takozvanom građanskom energijom i novim konceptima, što je, zapravo, osnova nove direktive Evropske unije. I dok se u svijetu već odavno radi na građanskoj energiji koja podrazumijeva, uz ostalo, korištenje obnovljivih izvora energije, ponajprije sunca, kod nas je to za većinu naših sugrađana skupa investicija.

Nema poticaja, a i zakoni ne idu na ruku građanima koji ionako jedva spajaju kraj s krajem. Mlake reakcije odgovornih na visoke cijene nafte, plina, peleta dovoljan su znak da naša zemlja i nema neku strategiju kako zaštititi svoje građane i upravljati energetskom krizom.

"Ne, nema plana. Nema plana za naftu, nema plana za gas i nada se da kriza u elektroenergetskom sektoru, bez obzira na rizike koji postoje, neće biti tu jer prošle godine sticajem okolnostzi nije nam kašika pala u med nego sjekira nam je pala u med", kaže Mirza Kušljugić, predsjednik Upravnog odbora Centra za održivu energetsku tranziciju ReSET.

Ukrajinska kriza nije uzrok, nego katalizator kojim su se ubrazala događanja u energetskom sektoru - upozoravaju stručnjaci.

"Kad je kriza rješavate problem koji imate, a to je nema energije. Evidentno je da je EU, posebno Njemačka, napravila stratešku grešku kada je računala da će tranziciju provesti tako što će 30 godina jeftin ruski gas biti tranziciono goriovo. Greška koja se sad plaća", dodaje Kušljugić.

"Naš rad na najbolji način veoma slikovito, jednostavno, prostim jezikom govori o tome da neće biti prostora za indolenciju, nerad i lijenost ljudi koji su odgovorni za uspješan rad energetskog sektora, jer će, nažalost, to platiti veoma skupo", ističe Armin Đuliman, predstavnik operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju.

I to izopćavanjem iz elektrosektora u vrlo kratkom roku - smatra Đuliman. Građanima je poručio da ne kupuju zlato, nego solarne panele. A vlast poziva na žurno usvajanje Zakona o električnoj energiji i Zakona o energiji i reguliranju energetskih djelatnosti, te Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije. Time bi i običnim građanima bio olakšan pristup obnovljivim izvorima energije.

federalna.ba

BiH energetska kriza građani strategija
Zoran Tegeltija budžet BiH
0 01.02.2023 14:13
Paul Cronin Eastern Mining BiH investicije
0 30.01.2023 18:16
kino BiH posjetioci
0 30.01.2023 11:23
BiH nestašica lijekova
0 26.01.2023 09:20