Biden proglasio vanredno stanje zbog proizvodnje solarnih panela

Biden proglasio vanredno stanje zbog proizvodnje solarnih panela

Predsjednik SAD-a Joseph Biden proglasio je vanredno stanje radi lakšeg povećanja kapaciteta za proizvodnju energije i proglasio dvogodišnje izuzeće od dadžbina na uvoz ovih panela iz Jugoistočne Azije.

Cilj ovih mjera je napredak ka realizaciji ciljeva u borbi protiv klimatskih promjena, prenio je AP.

Biden je aktivirao Odbrambeni akt o proizvodnji u vrijeme kada se industrijalci iz ovog segmenta žale da je razvoj solarnog sektora usporen problemima u lancu nabavki, koji su nastali zbog istrage Ministarstva trgovine o mogućim trgovinskim prekršajima u vezi sa proizvodima iz Kine.

Ministarstvo trgovine u martu je objavilo da je pojačalo nadzor nad uvozom solarnih panela iz Tajlanda, Vijetnama, Malezije i Kambodže zbog bojazni da se tim proizvodima zaobilaze pravila koja ograničavaju uvoz iz Kine.

Zvaničnici Bijele kuće rekli su da Biden proglašavanjem ovih mjera želi da podstakne domaću proizvodnju solarnih panela, materijala za građevinske instalacije, pumpi za grijanje visoke efikasnosti i komponenti koje se koriste u proizvodnji čiste energije.

"Predsjednikova objava vanrednog stanja osigurava da američke porodice imaju pristup pouzdanoj i čistoj struji, dok se istovremeno osigurava da smo u stanju da pozovemo svoje trgovinske partnere na odgovornost kada je riječ o njihovim obavezama", saopštila je sekretar Ministarstva za trgovinu Gina Raimondo.

federalna.ba/Srna

Joe Biden vanredno stanje solarni paneli