Biden pozvao Kongres da ne igra igre i obećao dalju pomoć Ukrajini
(Izvor: EPA-EFE/Yuri Gripas)

Biden pozvao Kongres da ne igra igre i obećao dalju pomoć Ukrajini

Predsjednik SAD-a Joseph Biden izjavio je da će ta zemlja nastaviti pružati pomoć Ukrajini, nakon što je iz novousvojenog zakona za privremeno finansiranje saveznog budžeta izuzeta dodatna pomoć Ukrajini.

Američki kongres usvojio je zakonski prijedlog za privremeno finansiranje vlade, nekoliko sati uoči isticanja budžeta u ponoć, što je omogućilo da vladine službe ostanu otvorene i nakon 1. oktobra, piše Glas Amerike.

Zakon, koji je pola sata prije isticanja roka potpisao Biden predviđa finansiranje vlade do 17. novembra, što će članovima Kongresa omogućiti da pregovaraju o punom budžetu za fiskalnu 2024. godinu, koja počinje u nedjelju.

Mjera, osim finansiranja vlade na trenutnom nivou, obuhvata i novac za katastrofe, ali ne i za dodatnu pomoć Ukrajini koju je Bijela kuća tražila.

"Imamo vremena, ali nemamo mnogo vremena i postoji ogroman osjećaj hitnosti. Prestanite da igrate igre", rekao je Biden i dodao da ogromna većina i demokrata i republikanaca u oba doma američkog parlamenta podržava pomoć Ukrajini, prenosi AP.

Biden je pozvao Kongres da pregovara o paketu pomoći što je prije moguće.

Mnogim poslanicima postaje jasno da je usaglašavanje oko pomoći Ukrajini u Kongresu sve teže, a prije svega raste otpor republikanaca, piše AP.

"Pogledajte me", rekao je okrenuvši lice ka kamerama u Bijeloj kući, "uradićemo to, ne mogu da vjerujem da će oni koji su glasali za podršku Ukrajini, ogromna većina u Predstavničkom domu i Senatu, demokrate i republikanci, iz čistih političkih razloga pustiti da više ljudi bespotrebno umre u Ukrajini".

federalna.ba/Beta-AP

SAD Joseph Biden Ukrajina