Biden osudio napad na demokratske institucije u Brazilu

Biden osudio napad na demokratske institucije u Brazilu

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je telefonom s predsjednikom Brazila Luizom Inaciom Lulom da Silvom, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopštenju Bijele kuće navedeno je da je Biden tokom razgovora s Lulom da Silvom izrazio podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) demokratiji u Brazilu i slobodnoj volji brazilskog naroda.

Biden je snažno osudio napad na demokratske institucije u Brazilu.

U saopštenju se navodi da su se dvojica lidera obavezala da će se zajedno boriti protiv izazova s ​​kojima se suočavaju, uključujući klimatske promjene, ekonomski razvoj, mir i sigurnost.

Biden je pozvao Lulu da Silvu u posjetu Washingtonu početkom februara radi razgovora o zajedničkim temama, a predsjednik Brazila je prihvatio poziv.

U Brazilu je u ponedjeljak uhapšeno najmanje 1.200 pristalica bivšeg predsjednika te zemlje Jaira Bolsonara.

U nedjelju su Bolsonarove pristalice uspjele upasti u tri državne zgrade u glavnom gradu Brazilije - palatu Planalto, odnosno ured predsjednika, Kongres i Vrhovni savezni sud - dok ih na kraju nisu obuzdale snage sigurnosti.

Bolsonaro je napustio državu dva dana prije Luline inauguracije 1. januara za treći predsjednički mandat i trenutno boravi u Orlandu na Floridi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

federalna.ba/AA

Joe Biden Brazil