Broj poginulih u Gazi povećan na 83, Biden očekuje kraj sukoba
(Izvor: EPA/MOHAMMED SABER)

Broj poginulih u Gazi povećan na 83, Biden očekuje kraj sukoba

U izraelskim napadima na Gazu ubijeno još 11 osoba, broj stradalih povećan na 83

Ministarstvo zdravlja Palestine saopćilo je da je u posljednjim u izraelskim napadima na to područje poginulo troje Palestinaca.

U saopćenju se navodi da izraelske snage od 10. maja izvode napade na Gazu i da raste broj žrtava tih napada.

Među 83 poginulih u Gazi je i 17 djece i šest žena, a broj ranjenih u izraelskim napadima je povećan na 388.

Palestinske grupe otpora su izraelskoj policiji dale rok da se do 18 sati desetog maja povuče iz kvarta Sheikh Jarraha i kompleksa Al-Akse u okupiranom Istočnom Al-Qudsu.

Izraelske snage si nisu povukle u zadanom roku, a palestinske grupe su ispalile brojne raketne projektile na teritorij Izraela.

Izraelske snage su potom pokrenule žestoke napade na Gazu.

Hamas je lansirao rakete na Tel Aviv i prema Jeruzalemu rano u četvrtak, a Izrael je obećao da će nastaviti gađati islamističku frakciju u Gazi unatoč predviđanju američkog predsjednika Joea Bidena da bi njihov sukob mogao uskoro završiti.

Nije bilo neposredne vijesti o žrtvama paljbe koja je pokrenula sirene sve do sjevernog Nahalala, 100 kilometara od Gaze, šaljući tisuće Izraelaca u skloništa.

Budući da svjetske sile zahtijevaju deeskalaciju sukoba koji počinje podsjećati na rat u Gazi od 2014. godine, Washington je planirao poslati izaslanika Hadyja Amra kako bi razgovarao s Izraelom i Palestincima.

“Moja očekivanja i nade su da će ovo završiti uskoro, ali Izrael se ima pravo braniti”, rekao je Biden u srijedu nakon razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Biden nije objasnio razloge svog optimizma. Netanyahuov ured rekao je Bidenu da će Izrael “i dalje napadati vojne snage Hamasa i drugih terorističkih skupina aktivnih u Pojasu Gaze”.

U srijedu su izraelske snage ubile zapovjednika Hamasa i bombardirale nekoliko zgrada, uključujući nebodere i banku, za koju je Izrael rekao da je povezana s aktivnostima frakcije.

Hamas je obznanio otpor, a vođa Ismail Haniyeh je rekao da je “konfrontacija s neprijateljem otvorena.”

Izrael je započeo ofenzivu nakon što je Hamas ispalio rakete na Jeruzalem i Tel Aviv u znak odmazde zbog sukoba izraelske policije s Palestincima u blizini džamije al-Aksa u istočnom Jeruzalemu tijekom Ramazana.

To je eskaliralo uoči sudskog ročišta, koje je sada odgođeno, koje bi moglo dovesti do deložacije palestinskih obitelji iz domova u istočnom Jeruzalemu koje potražuju židovski doseljenici.

federalna.ba/agencije
Joe Biden Izrael Gaza
Zapadna obala Izrael izgradnja
0 24.06.2021 09:29
BiH Valentin Inzko Joe Biden sankcije SAD
0 23.06.2021 20:05
Izrael koronavirus Covid19 vakcina vakcinacija cijepljenje cjepivo djeca
0 21.06.2021 21:29
Izrael Gaza Naftali Bennett
0 20.06.2021 20:55