Biden naredio napade u Siriji, prva vojna akcija otkako je predsjednik
(Izvor: Arhiva)

Biden naredio napade u Siriji, prva vojna akcija otkako je predsjednik

Američki predsjednik Joe Biden naredio je u četvrtak da se izvrše zračni napadi u istočnoj Siriji, piše danas Glas Amerike (VOA), navodeći da je riječ o prvoj američkoj vojnoj akciji otkako je Biden postao predsjednik.

"Prema direktivi predsjednika Bidena, američke vojne snage su izvršile zračne udare na infrastrukturu koju koriste ekstremističke grupe koje podržava Iran u istočnoj Siriji", saopštio je portparol Pentagona John Kirby.

Prema saopštenju Pentagona, gađana je infrastruktura ekstremističkih grupa koje podržava Iran, a akcija je izvedena u odgovor na nedavne raketne napade na američke ciljeve u Iraku.

Zračni napadi su, kako navodi VOA, po svemu sudeći su bili ograničenog obima, što smanjuje rizik od eskalacije.

Bidenova odluka da SAD izvrše udare samo u Siriji, a ne i u Iraku, bar za sada, daje vrijeme iračkoj vladi da sprovede sopstvenu istragu napada 15. februara u kojem su ranjeni Amerikanci.

"Predsjednik Biden će reagovati da zaštiti američko i koaliciono osoblje. U isto vrijeme, postupili smo na promišljeni način čiji je cilj - deeskalacija stanja u istočnoj Siriji i Iraku", rekao je Kirby.

On je dodao da je u napadima uništeno više objekata kod jednog graničnog punkta, koje koristi nekoliko militantnih grupa koje podržava Iran, uključujući Kataib Hezbolah i Kataib Said al-Shuhada, navodi VOA.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je da je najmanje 17 proiranskih boraca ubijeno je u američkim napadima u Siriji, kod granice sa Irakom.

federalna.ba/Beta

Joe Biden zračni napadi Sirija