Biden i Raisi će se danas obratiti Generalnoj skupštini UN-a
(Izvor: EPA/JUSTIN LANE)

Biden i Raisi će se danas obratiti Generalnoj skupštini UN-a

Lideri dvije zemlje, američki predsjednik Joe Biden i iranski predsjednik Ebrahim Raisi, bit će među onima koji će se obratiti drugog dana zasjedanja Generalne skupštine UN-a koje se, prvi put od  početka pandemije korona virusa, održava uz fizičku prisutnost predstavnika zemalja članica, prenosi AP.

Očekuje se da će u fokusu Bidenovog obraćanja u srijedu biti rat u Ukrajini, gdje su trupe te zemlje posljednjih sedmica ponovo preuzele kontrolu nad velikim dijelovima teritorije u blizini Harkova koje su ruske snage zauzele ranije u ratu koji sada traje već sedam mjeseci.

Ali, dok ukrajinske snage ostvaruju pobjede na bojnom polju, veliki dio Evrope osjeća bolne posljedice ekonomskih sankcija koje su uvedene protiv Rusije kako bi se kaznila Moskva za njenu invaziju na Ukrajinu.

U Bijeloj kući također raste zabrinutost da bi Putin mogao dodatno eskalirati sukob nakon nedavnih neuspjeha.

Biden je u intervjuu za CBS-ovu emisiju “60 minuta” koja je emitirana u nedjelju, upozorio Putina da bi raspoređivanje nuklearnog ili hemijskog oružja u Ukrajini rezultiralo “direktnim odgovorom Sjedinjenih Država".

Bidenova posjeta UN-u također dolazi u trenutku intenzivnih aktivnosti njegove administracije da oživi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Iranski predsjednik je rekao da se ne planira sastati s Bidenom na marginama Generalne skupštine u UN-u.

Raisi je rekao da će njegovo prvo pojavljivanje u Ujedinjenim nacijama kao iranskog lidera biti prilika da "uputi ostatak svijeta o zlobi koju određene nacije i svjetske sile imaju prema Iranu", ali nije precizirao o kojim se zemljama tačno radi. 

federalna.ba/Fena

Joe Biden Ebrahim Raisi Generalna skupština UN