(Izvor: EPA-EFE/Patrick Semansky)

Biden: Demokratija je prevladala

Joseph Biden rekao je u prvom govoru nakon polaganja predsjedničke zakletve da je demokratija prevladala, što su prisutni na ceremoniji ispred Kapitola burno pozdravili.

"Ovo je dan Amerike. Ovo je dan demokratije", rekao je 46. predsjednik SAD-a i dodao da je upad u Kapitol prije dvije sedmice "ugrozio vrijednost američke demokratije" i uzdrmao temlje Kapitola.

Biden je rekao da je su Amerikanci "ponovo naučili da je demokratija dragocjena" i da je "u ovom trenutku prevladala", prenio je BBC.

"Zahavljujem prethodnicima iz obje stranke koji su danas ovdje", rekao je novi predsjednik.

Biden postao 46. predsjednik SAD-a, Harris je nova potpredsjednica

Polaganjem zakletve u sklopu svečane ceremonije inaguracije Joseph Biden postao je 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, a Kamala Harris prva žena potpredsjednica. Američku himnu optjevala je superzvijezda Lady Gaga, a nastupila je i Jennifer Lopez. Odlazeći predsjednik Donald Trump ranije j...

Ceremoniji su prisustvali bivši predsjednici Bill Clinton, George Bush i Barack Obama.

Biden je rekao da je razgovarao telefonom i s nekadašnjim predsjednikom Jimmyjem Carterom /96/ i odao mu počast na službi kojoj je posvećen čitavog života.

Govoreći o izazovima sa kojima će se suočiti njegova administracija, uključujući pandemiju i uspon "bijelih supremista", Biden je rekao da će se suprotstaviti svim preprekama i da će ih savladati.

"Za to je potrebna stvar koja je najteže uhvatljiva od svega u demokratiji: jedinstvo", naglasio je Biden.

On je rekao da zna da govor o jedinstvu nekima može da izgleda naivno ovih dana i da zna da su snage podjele među Amerikancima duboke i stvarne, te da nisu ništa novo.

"Jedinstvo je put kojim treba ići naprijed", napomenuo je novi predsjednik SAD-a i opisao američku historiju kao "konstantnu borbu" između ideja koje se izgovaraju i stvarnosti koja se živi.

On je pozvao na više uzajamnog poštovanja u društvu i rekao da "galama treba da utihne", te da se "spusti temperatura".

Biden je rekao da će Amerika biti pozitivan primjer u svijetu pod njegovim rukovođenjem.

"Predvodićemo ne samo primjerom naše moći, neko i kroz moć našeg primjera", rekao je Biden ispred Kapitola.

On je potvrdio posvećenost starim savezima nakon četiri godine politike "Amerika prije svih", koju je vodio prethodni predsjednik Donald Trump.

"Popravićemo stare saveze i ponovo ćemo se angažovati u svijetu, ne samo da bismo odgovorili na jučerašnje izazove, nego i na današnje i sutrašnje", rekao je novi predsjednik.

On je priznao da je vrijeme koje predstoji izazovno za Ameriku jer se nastavlja borba sa virusom korona.

"Narode, ovo je vrijeme kada smo na testu. Ocjenjivaće nas, vas i mene prema tome kako budemo rješavali ove povezane krize naše ere. Da li ćemo biti na nivou zadatka? Da li ćemo biti najbolji u ovom rijetkom i teškom trenutku?", rekao je Biden.

Biden je ukazao na činjenicu da je Kamala Harris postala prva žena na poziciji potpredsjednika u američkoj historiji.

Njegov inauguracioni govor trajao je oko 21 minutu i spada u kraća obraćanja u ovakvim prilikama, prenio je BBC.

federalna.ba/Srna

Joe Biden SAD
Angelo Quinto policija gušenje SAD
0 24.02.2021 09:18
Joe Biden Justin Trudeau video sastanak
0 24.02.2021 07:37
voz SAD Texas
0 23.02.2021 18:53
Joe Biden Glasovi iz Srebrenice knjiga
0 23.02.2021 10:08