Biden će danas govoriti o zaštiti demokratskih institucija
(Izvor: Arhiv)

Biden će danas govoriti o zaštiti demokratskih institucija

Američki predsjednik Joe Biden održat će ključni govor u Arizoni u četvrtak o zaštiti demokratskih institucija, u novom napadu na Donalda Trumpa dok rivali pojačavaju kampanju za predsjedničke izbore 2024.

Bijela kuća je saopćila da će u svom govoru demokrata Biden također "odati počast naslijeđu" pokojnog senatora iz Arizone Johna McCaina, umjerenog republikanca koji je dijelio njegovu antipatiju prema Trumpu.

S obzirom na to da su ankete pokazale da su rame uz rame, 80-godišnji Bajden je nedavno pojačao napade na republikanskog kandidata Trumpa zbog pokušaja da "uništi" demokratiju.

Populistički tajkun Trump suočava se s krivičnim prijavama za pokušaj preokreta izbora 2020, koje su njegove pristalice pokušale poništiti napadom na Kapitol 6. januara 2021. godine.

Bidenov govor u Tempeu, Arizona, "će se fokusirati na važnost američkih institucija u očuvanju naše demokratije i potrebu za stalnom lojalnošću američkom ustavu", rekao je jedan zvaničnik Bijele kuće.

Predsjednik će odati počast svom prijatelju i ratnom heroju, pokojnom senatoru Johnu McCainu, čija netrpeljivost prema zloupotrebi moći i vjere u Americi predstavlja snažan primjer koji treba slijediti - dodao je zvaničnik.

federalna.ba/Fena

Joe Biden